Timişorenii vor putea vedea imaginile surprinse în cele trei expediţii ale lui Horia Colibăşanu. Alpinistul pregăteşte o nouă ascensiune pe vârful Lotse.
Înainte de a pleca într-o nouă expediţie în Himalaya, alpinistul Horia Colibăşanu îi invită pe timişoreni, marţea viitoare, să vizioneze filmul ascensiunii sale pe vârful Annapurna, din Himalaya.
Pelicula, proiectată în Aula Magna a Universităţii de Vest, de la ora 19.30, prezintă cele trei tentative (din 2008, 2009 şi 2010) ale alpinistului de a cuceri vârful de 8.091 de metri.
Premieră naţională
Pentru 2011, Horia Colibăşanu şi-a propus să urce pe vârful himalayan Lotse (8.516 metri). Acesta este cel de-a cincilea vârf al lumii, din punct de vedere al înălţimii, şi se află în imediata apropiere a celebrului Everest. De altfel, ascensiunea spre cele două vârfuri se face pe un traseu comun până la altitudinea de 8.000, unde rutele se bifurcă. Alpinistul român vrea să bifeze o premieră mondială cu ocazia acestei noi escalade.
"Sperăm să realizăm ascensiunea vârfului Lotse în premieră naţională, iar dacă vom avea condiţii vom încerca să facem o rută mai puţin uzitată, dacă nu chiar o rută nouă. Ar fi o performanţă de top, dar trebuie ţinut cont că totul depinde de echipa cu care vom merge acolo şi de condiţiile de vreme care vor fi anul acesta în Himalaya", explică Horia Colibăşanu.
"Traversarea se face pe o creastă"
O altă provocare pe care şi-o propune alpinistul timişorean pentru expediţia din această primăvară este să încerce să traverseze de pe vârful Lotse pe Everest, fără oxigen. Ruta respectivă este considerată de foarte mulţi alpinişti drept cea mai dificilă şi mai periculoasă.
"Până acum nu a reuşit nimeni să facă traversarea. Sunt nişte dimensiuni incredibile. Traversarea se face pe o creastă care leagă cele două vârfuri", a mai declarat Horia Colibăşanu.
Alpinistul spune că decizia finală o va lua împreună cu echipa, la faţa locului: dacă condiţiile vor arăta că ar putea avea şanse, e hotărât să încerce.
"Intră în calcul multe probleme logistice, inclusiv plata taxei de vârf pe Everest, care ajunge undeva la 12.000 de dolari de persoană", a completat alpinistul.
Horia Colibăşanu va pleca în expediţie împreună cu alpinistul şi geologul român Iustin Ionescu, cu doi geologi spanioli şi cu mai vechii săi parteneri de alpinism, medicul pediatru Jorge Egocheaga şi pompierul Martin Ramos. "Sunt alpinişti foarte bine pregătiţi", spune timişoreanul despre companionii săi.
Expediţia va începe în jurul datei de 1 aprilie şi va costa câte 10.000 de dolari pentru fiecare alpinist. 8.516 metri înălţime are vârful Lotse, din Himalaya, al cincilea vârf al lumii, masiv pe care Horia Colibăşanu şi-a propus să-l escaladeze în această primăvară
"Sperăm să realizăm ascensiunea vârfului Lotse în premieră naţională. Dacă vom avea condiţii, vom încerca o rută mai puţin uzitată, dacă nu chiar nouă. Ar fi o performanţă de top." HORIA COLIBĂŞANU, alpinist CARIERĂ
Treisprezece ani de alpinism
- Horia Colibăşanu are 34 de ani şi este de profesie medic stomatolog, meserie pe care o practică la Timişoara împreună cu fratele său. Timişoreanul a început alpinismul din 1998.
- În 2004, a fost primul român care a urcat pe vârful K2 (8.611 de metri), considerat cel mai periculos vârf din lume.
- În anul 2006, a urcat pe vârful Manaslu (8.163 metri), iar în 2007 a urcat pe Dhaulagiri (8.167 metri), ambele din munţii Himalaya.
- Colibăşanu a fost primul român care a atins vârful Annapurna (8.091 metri), tot din Himalaya, considerat al zecelea din lume ca altitudine. Alpinistul timişorean a ajuns pe vârf în aprilie 2010, după alte două încercări mai puţin reuşite, în anii 2007 şi 2008. În 2008, la doar 100 de metri de vârf a trebuit să abandoneze ascensiunea după ce prietenul său de escaladă, spaniolul Inacki Ochoa, a suferit un edem pulmonar şi a decedat. În timpul acelei expediţii, Horia Colibăşanu şi-a riscat viaţa pentru a-şi salva coechipierul.