Filmele toamnei

Dramele romantice, comediile negre si chiar un thriller autohton iau locul filmelor despre Revolutie.

Pe langa filmul de Palme d’Or al lui Cristian Mungiu, toamna aduce in cinema povesti romanesti despre dragoste, tradare, mici drame umane si scoate la rampa cateva vedete autohtone. Cele mai multe sunt „restante” de anii trecuti, filme finantate de Centrul National al Cinematografiei (CNC) acum trei sau patru ani, dar finisate abia de curand.

Desi mai sunt cateva luni pana la sfarsitul anului, producatorii unora dintre pelicule nu si-au insemnat nici pana acum in calendar data premierei. Asta spre deosebire de businessul cinematografic occidental, unde luna si ziua lansarii se stabilesc chiar si cu un an inainte. Dintre cele circa 10 filme preconizate a fi difuzate pana la sfarsitul acestui an, doar opt beneficiaza de o programare exacta sau macar aproximativa.

Startul il da „Dupa ea”

Sezonul debuteaza maine cu filmul „Dupa ea”, primul lungmetraj al Cristinei Ionescu, necunoscuta pana acum publicului. „Dupa ea”, cu un scenariu scris de Lia Bugnar, e povestea unei obsesii pe care o dezvolta Stefan (Dragos Bucur), familist si angajat al unei agentii de publicitate, pentru o necunoscuta jucata de Valentina Pelinel, fotomodel si sotie a deputatului Cristian Boureanu.

In roluri secundare mai apar Dana Nalbaru - sotia lui Bucur in viata reala -, Victor Rebengiuc, Mimi Branescu sau Anca Florea. Filmul este produs de Temple Film si Media Pro Pictures si finantat de CNC cu 800.000 de lei, in 2004. Primele reactii ale criticilor au fost „neverosimil” si „putin convingator”.

Tradari din comunism

Sirul premierelor continua pe 14 septembrie cu mult asteptatul „4 luni, 3 saptamani si 2 zile” al lui Cristian Mungiu. Dupa lansarea din Capitala, laureatul Palme d’Or va face un tur al tarii, intr-o caravana ce va traversa orasele si judetele care nu au cinematografe functionale.

Pelicula care ne va reprezenta la Oscar va fi urmata de o istorie despre tradare si prietenie cu Marcel Iures, Maria Ploae, Tamara Cretulescu si Horatiu Malaele. „Logodnici din America”, in regia lui Nicolae Margineanu, va rula de pe 28 septembrie. Intriga are radacini in comunism, cand doua prietene se indragostesc de acelasi barbat, Radu (Iures). Reintalnirea dupa aproape 20 de ani scoate la iveala secrete despre relatii cu Securitatea si tradari. Filmul a fost finantat de CNC cu 900.000 de lei, in 2004.

Comedie cu Rica Raducanu

Dupa o drama, pica bine o comedie neagra cu Rica Raducanu. „Legiunea straina” al lui Mircea Daneliuc, care va putea fi vizionat de pe 12 octombrie, exploateaza „spiritul” balcanic a trei romani dintr-un sat de munte, care pun la cale o afacere cu gaini, in plina epidemie de gripa aviara. Rica Raducanu are rolul lui Maricel, un afacerist local descurcaret. Produs de Castel Film, pelicula a primit 900.000 de lei de la CNC, in 2005.

Un film „mai special”, cum l-a anuntat regizorul Gheorghe Preda, debutant in lungmetraj, va rula de pe 19 octombrie. „Ingerul necesar” o are in centru pe Ana (Anca Florea), o compozitoare renumita si singuratica, urmarita obsedant de un necunoscut. Pelicula e o restanta din 2003, cand a fost finantata de CNC cu 800.000 de lei.

Gabrea aduce „Cocosul decapitat”

Ca si „Ingerul necesar”, care a avut anul acesta premiera la TIFF, „Cocosul decapitat” al lui Radu Gabrea, o coproductie Germania-Romania-Austria-Ungaria, a fost vazut prima data de spectatorii sibieni. Premiera e planuita pentru sfarsitul lui octombrie, insa data exacta nu a fost inca stabilita. Actiunea se intinde pe durata unei singure zile, 23 august 1944, in zona Fagarasului.

Initial botezat „Aventurile unei zile”, filmul de debut al lui Petre Nastase va rula cu titlul „Dragoste pierduta”. E povestea unui barbat care-si cauta iubita pe care o crezuse moarta, cu Daniela Nane, Mihai Stanescu si Cristina Cepraga in distributie. Produ-catorii de la Astra Entertainment planuiesc sa-l lanseze pe la sfarsitul lui noiembrie. Desi a primit 800.000 de lei de la CNC inca din 2003, filmul a stat ani buni in postproductie din cauza coloanei sonore, gandita de Mihai Pocorschi.

„Thriller” cu Daniela Nane

Tot pentru noiembrie este planuita premiera „thrillerului cu insertii erotice” regizat de Marius Th. Barna, „Dincolo de America”, cu un scenariu de Eugen Serbanescu, actualul director al CNC. O scriitoare disidenta, Milena (Daniela Nane), careia i se interzice o carte despre sinuciderea unui marinar, infrunta sistemul totalitar.

Alta premiera posibila este „Un acoperis deasupra capului”, in regia lui Adrian Popovici, aflat pe lista CNC inca din 2004. Potrivit casei de productie Artis Film, filmul va fi lansat dupa ce CNC va semna cu TVR protocolul privind publicitatea gratuita pentru productiile romanesti.

CE VEDEM LA CINEMA

Data premierei                        Film                                                                Regizor

31 august                               „Dupa ea”                                                    Cristina Ionescu             14 septembrie                      „4 luni, 3 saptamani si 2 zile”                   Cristian Mungiu

28 septembrie                     „Logodnici din America”                              Nicolae Margineanu 12 octombrie                       „Legiunea straina”                                        Mircea Daneliuc

19 octombrie                       „Ingerul necesar”                                           Gheorghe Preda

octombrie                            „Cocosul decapitat”                                       Radu Gabrea

noiembrie                              „Dragoste pierduta”                                      Petre Nastase

noiembrie                             „Dincolo de America”                                    Marius Th. Barna

CARAVANA LUI MUNGIU

Un Palme d’Or pentru toti

De unul dintre cele mai asteptate filme ale ultimilor ani se vor bucura si locuitorii oraselor fara cinematografe. Dupa ce va avea premiera la Bucuresti (Hollywood Multiplex, Movieplex, Cinema Studio), Iasi, Timisoara si Brasov, pe 14 septembrie, echipa filmului „4 luni, 3 saptamani si 2 zile” al lui Cristian Mungiu va porni intr-o caravana prin 15 localitati.

Primul oras insemnat pe harta proiectiilor este cel mai probabil Tulcea, invitata la cinema pe 17 septembrie. Proiectiile vor fi improvizate in caminele culturale sau vechile sali de cinema. Startul caravanei va fi dat la Bucuresti, cu o zi inainte, cand va fi organizat un eveniment special.

PRODUCTII INTARZIATE

CNC nu-i sanctioneaza pe „restantieri”

In afara filmului lui Cristian Mungiu, „4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, care a primit bani de la Centrul National al Cinematografiei (CNC) in decembrie anul trecut, o parte a premierelor din aceasta toamna au fost finantate acum trei sau chiar patru ani. Unele dintre filme au fost anuntate la cinema pentru toamna lui 2006, dar n-au rulat pana acum.

Contractul incheiat cu CNC prevede ca productia sa inceapa in maximum un an de la semnarea documentelor, iar o copie standard sa fie predata in doi ani. Totodata, filmul ar trebui distribuit in cinematografe in maximum sase luni de la depunerea copiei la CNC.

„Trenul mortii”, abandonat

Una dintre posibilele sanctiuni ar fi rezilierea contractului si restituirea banilor catre CNC sau interdictia de a mai participa la competitiile viitoare. Pana in prezent, nici una dintre acestea nu a fost aplicata. Astfel, vin la cinema abia dupa patru ani „Ingerul necesar” al lui Gheorghe Preda, „Cocosul decapitat” al lui Radu Gabrea si „Dragoste pierduta”, lungmetrajul de debut al regizorului Petre Nastase.

Despre „Iubire de cartier” al lui Radu Dragomir, produs de Eurofilm, nu se mai stie nimic, iar „Un acoperis deasupra capului” - Adrian Popovici, mai intarzie. Aceeasi situatie si in cazul filmului „Iza-bella”, regizat de Elisabeta Bostan.

Un film „abandonat” de Sergiu Nicolaescu, in favoarea „Supravietui-torului”, este „Trenul mortii”, finantat de CNC inca din 2004. Nicolaescu planuieste sa-si termine filmul despre comisarul Moldovan in decembrie.