Filmele dedicate Revoluției din 1989

Crește numărul nostalgicilor după perioada comunistă. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Filmele dedicate Revoluției din 1989. Momentul Revoluției a făcut obiectul unor filme artistice cu subiect direct sau conex. Așadar, în aceste momente, o trecere în revistă merită să fie făcută.

Filmele realizate de Sergiu Nicolaescu

Filmele regizate de Sergiu Nicolaescu sun „Point zero” și „150”. Un al treilea film, „Candele de zăpadă” a rămas în proiect. Anunțat la finalul anului 2012, nu s-a mai materializat, datorită morții regizorului Sergiu Nicolaescu pe 3 ianuarie 2013. Filmul „Point 0” are distribuție internațională, româno-americană.  Este un film în care regizorul are un rol episodic. Filmul surprinde încercarea CIA de a supraveghea acțiunile premergătoare execuției lui Ceaușescu. Se încearcă extragerea unui spion al CIA și preluarea unor bijuterii oferite lui Ceaușescu de șahul Iranului în anii 70.

Filmele Revoluției continuă cu „15”. Este filmul care prezintă desfășurarea ”Operațiunii Trandafirul”, prin ochii unuia dintre  cei care au murit atunci. Este o spectaculoasă alegorie viață-moarte. Este misterul unui copil născut la Timișoara în Catedrala, de care nu se știe nimic. Fiecare dintre filmele amintite au avut parte de o mare popularitate.

Filmele realizate de alți regizori

Între filmele-document, merită amintit „Trei zile până la Crăciun”. Radu Gabrea a regizat filmul, începând de la momentul fugii din CC al PCR și până la execuție.  Rolurile Ceaușesștilor au fost jucate de Constantin Cojocarul și Victoria Cociaș. Filmul prezintă și interviuri cu ofițerii de la Târgoviște care i-au păzit în cele trei zile, cu alți actori implicați ai acelor zile, precum cadrele din Miliție care i-au preluat  după ce au fost duși la Centrul de Tratate a Plantelor. A fost prezentat și muncitorul cu Dacia neagră care i-a dus acolo.

Filmul „Ochii care nu se văd”, o mini-serie din anii 90, cu Virgil Andriescu, Ilarion Ciobanu, Ilinca Tomoroveanu, Traian Stănescu tratează povestea unei familii căreia, doi copii minori le mor la Revoluție.

Un alt film, „Hârtia va fi albastră” tratează momentul în care o grupă de pe un ABI, adică un ofițer, maistrul militar și militarii în termen din Trupele de Securitate trăiesc momentul Revoluției. În final, ajung să fie executați de militari din MApN. Filmul face trimitere la un incident din 23 decembrie 1989, din fața MAPN, în care au murit luptători USLA pe fondul unor lupte indirecte.

Tot filme dedicate momentelor de confuzie ale Revoluției sunt „Stare de fapt” cu Oana Pellea, Dan Condurache, Vulpe Vânător cu Oana Pellea și Claudiu Istodor.

Cel mai recent film - „Anul Nou care n-a fost”

Între filmele despre Revoluție, acesta prezintă modul în care s-a trăit primul Revelion în libertate. Se bazează pe o serie de povestiri precum copilul care și-a dorit ca Moș Gerilă să facă o minune și să moară Ceaușescu. O altă poveste este cea a Revelionului filmat de propagandă care nu s-a mai difuzat.