Filme de Oscar la TVR

În cel de-al 55-lea an de la prima emisie, Televiziunea Română le propune telespectatorilor programe şi seriale noi.

Televiziunea Română pune accentul pe lungmetraje de marcă. De săptămâna viitoare, în grila TVR 1 se vor regăsi de la filme de Oscar sau producţii de telecinematecă, şi până la blockbustere incendiare. Potrivit lui Dan Radu, directorul de producţie al TVR, televiziunea publică a făcut rost de bani şi i-a investit în filme.

Maraton cinematografic

Cu excepţia zilei de luni, în grila TVR 1 din fiecare seară se va regăsi un film tematic. Marţi, "Telecinemateca" aduce filme precum "Alamo", cu John Wayne, miercuri este seara "romance", ce debutează cu "Eu, când vreau să fluier, fluier", o producţie România 2010.

Joi, "Neguţătorul din Veneţia", cu Al Pacino, va deschide seria ecranizărilor după cărţi celebre.

Weekendul va începe vineri seara cu un film de Oscar, "Tăcerea mieilor", urmat de alte două pelicule. Sâmbătă vom urmări filme de diversitate culturală precum "Poliţist, adjectiv", cu Dragoş Bucur, sau "Gomorra", Italia 2008.

Duminică este seara blockbusterelor, printre primele producţii numărându-se "Leningrad", cu Mira Sorvino, şi "Cândva, pe aici, trecea un râu", cu Brad Pitt.

Superproducţie din China

TVR 1 va continua şi achiziţionarea de seriale asiatice. Pe lângă proaspăt-lansatul "Legendele palatului - concubina regelui", cea de-a şaptea producţie coreeană difuzată de TVR 1, de pe 28 martie, TVR 2 le propune telespectatorilor "Regele Qian" - o poveste made in China, creată în 2007, în 20 de episoade.

Este pregătită să intre şi superproducţia chinezească, "Trei regate", de 90 de episoade, bazată pe cronica celor trei regate care au fondat China şi care va captiva cu scene de război, înfruntări şi intrigi complicate. Preferinţa televiziunii publice pentru producţiile asiatice este explicată ca fiind "o continuitate". Nu este de neglijat nici raportul preţ/eficienţă. România s-a dovedit a fi o bună reclamă pentru producţiile coreene, succesul de la noi determinând Ucraina şi Ungaria să fie interesate de telenovelele coreene.

Şi în cazul superproducţiei "Trei regate", preţul de achiziţie e mic pentru că "suntem primii europeni care l-au luat", a spus Cristi Tabără, directorul de achiziţii din TVR.

CONCEPT

TVR 2, de la capăt

Televiziunea română caută o revenire în top prin producţii noi, iar redresarea TVR se va face printrun program de austeritate bugetară, atragere de noi venituri din publicitate şi un management eficient. Nu este uitată valorificarea arhivei, iar în curând, pentru acest lucru, se va obţine o finanţare pe fonduri europene.

Pe lângă emisiunile consacrate care încep noi sezoane, la TVR 1 vor intra patru formate noi: "Perechea potrivită", cu Raluca Moianu, "Televiziunea copiilor", realizator Titus Munteanu, "La vie en rose", prezentată de Monica Stan, care-l are invitat în prima ediţie pe tatăl lui Nicolas Sarkozy, şi anchete şi reportaje la "Cu ochii-n patru".

TVR 2 a fost regândit în totalitate şi a devenit un post pentru oameni activi şi interesaţi de diverse zone de educaţie. TVR 2 vine cu 14 emisiuni noi: "Aeroshow", ce are ca subiect aviaţia, "Supravieţuitor în jungla urbană", cu tehnici de apărare, o emisiune despre vin prezentată de fraţii Adrian şi Cătălin Păduraru, sau "Filmul scurt pe 2", ce promovează filmul de scurtmetraj.