Douăzeci şi cinci de filme vor fi proiectate gratuit, începând de mâine, timp de cinci zile, între 10-14 iunie.
Festivalul Internaţional de Film Transilvania, TIFF, abia încheiat la Cluj, începe la Sibiu, în versiunea sa restrânsă aflată deja la a treia ediţie.
Cea dintâi a avut loc în 2007, când oraşul era Capitală Culturală Europeană, iar organizatorii încearcă să creeze tradiţia unei ediţii diferite de cea de la Cluj.
Timp de cinci zile, de miercuri până duminică (10-14 iunie), vor fi difuzate douăzeci şi cinci de filme în trei locaţii, diferite faţă de cele din anii precedenţi. La toate proiecţiile intrarea este gratuită.
Cele mai multe filme vor rula la Centrul Cultural Habitus, din pivniţa Bisericii Romano-Catolice, în Piaţa Mică. Aici vor fi proiecţii zilnic de la orele 16, 18 şi 20.
Proiecţii de filme premiate La Teatrul de Vară, din Parcul Tineretului, va rula câte un film în fiecare seară de la ora 22, şi la fel în curtea Colegiului Naţional Brukenthal.
„Pe parcursul celor cinci zile de festival, sibienii vor putea urmări douăzeci şi cinci de producţii recente, 2008 - 2009, filme prezentate sau premiate la cele mai importante festivaluri de gen din lume (Cannes, Berlin, Moscova, Strasbourg, New Orleans)”, spun organizatorii festivalului.
Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) Sibiu este organizat de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc cu sprijinul Primăriei Municipiului Sibiu şi a Casei de Cultură a Municipiului Sibiu.
„Poliţist, adjectiv”, la TIFF Sibiu
Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF, a dat astăzi o veste bună iubitorilor filmului din Sibiu. Pe lângă proiecţiile filmelor străine deja anunţate, în cadrul festivalului va fi difuzat şi filmul „Poliţist, adjectiv”, de Corneliu Porumboiu. „Poliţist, adjectiv” a luat premiul juriului secţiunii „Un Certain Regard”, la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, şi marele premiu la TIFF din Cluj. Filmul va rula vineri, 12 iunie, de la ora 22, în curtea Colegiului Brukenthal, iar la proiecţie va fi invitată întreaga echipă a filmului.
„Mi se pare unul dintre cele mai împlinite filme din ultimii ani. Ridică multe probleme, într-o poveste care pare destul de simplă şi de banală”, a spus Tudor Giurgiu, arătându-se încântat că a reuşit să convingă producătorii să facă această proiecţie cu intrare liberă la Sibiu.
Selecţia diversităţii Cele douăzeci şi cinci de filme care vor rula gratuit la Sibiu reprezintă „o selecţie care cuprinde diversitatea celor peste 200 de filme prezentate la Cluj”, a spus preşedintele TIFF. Tudor Giurgiu e de părere că publicul trebuie cultivat prin ofertă.
“Promovăm ideea că filmul trebuie să se întoarcă spre oameni. Ne plângem că nu mai sunt săli de cinema, dar nu facem nimic. Am descoperit acel loc, Teatrul de Vară din Parcul Tineretului, unde totul e degradat. O să venim cu tehnica noastră. Locul din curtea Colegiului Brukenthal, care e principala locaţie a festivalului, e asemănător cu ce facem la Cluj. Vor fi amenajate între 500-600 de locuri”, a spus astăzi Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF.