Filiera PSD prin care denunţătorul fostului ministru Gabriel Berca a fost răsplătit cu 1,2 milioane de euro de la buget
- Roland Căt ălin Pena
- 6 septembrie 2016, 00:00
Viorel Rusu a primit banii pentru construcţia şcolii din Ardeoani cu încălcarea Ordonanţei 28 din 2013, după care a făcut denunţul
Curtea de Apel Bacău l-a condamnat, în 26 mai 2016, pe Gabriel Berca, fost senator, ministru de Interne şi consilier prezidenţial, la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă în formă continuată. Apelul se va judeca la Înalta Curte de Casație și Justiție pe 22 septembrie.
FOTO: Gabriel Berca
Condamnat fără să fi mişcat un deget
Aşa cum Evenimentul zilei a mai scris, Gabriel Berca a fost condamnat doar în baza unui rechizitoriu construit de procurori în jurul unui denunţ agramat şi al unei delaţiuni scrise sub presiune.
Fără să fi fost prins în flagrant şi fără să fi „picat” pe interceptări, fostul ministru de Interne este acuzat de un procuror DNA că a luat 220.000 de euro de la omul de afaceri Viorel Rusu, prin intermendiul deputatului PDL Mihai Banu, pentru de a interveni la Guvern în vederea recuperării a 5,2 milioane de lei, bani cheltuiţi cu executarea lucrărilor de construcţie la şcoala din comuna Ardeoani. Trebuie precizat că Berca nu a mişcat măcar un deget pentru a-l ajuta pe Rusu.
La Ordinul lui Dragnea
Banii pentru școala din Ardeoani nu s-au dat nici când era Berca la Ministerul de Interne, nici când era în altă funcție de stat. Milionul de euro s-a încasat, însă, de către constructorul Viorel Rusu la sfârșitul anului 2014, pe filiera PSD, grație lui Liviu Dragnea și Guvernului Ponta.
Plățile s-au făcut în mai multe tranșe, începând din octombrie 2014 și până în 12 decembrie 2014. Liviu Dragnea, pe atunci ministrul Dezvoltării Regionale și al Administrației Publice, a emis un Ordin de ministru, în baza solicitării din teritoriu a Primăriei Ardeoani, ca să se facă plata sumei de 5.180.507 lei (1,2 milioane euro). Ulterior plăților făcute din Fondul de rezervă către primăria comunală și, implicit, către Viorel Rusu, Executivul și-a amintit să dea și o Hotărâre de Guvern. Așa a apărut în 29 decembrie 2014, HG 1169.
Şmecheria prin care a fost făcută plata
În 2014, preşedintele de atunci al CJ Bacău şi actual preşedinte PSD Bacău, Dragoş Benea, deşi avea obligaţia de a verifica documentaţia şi de a constata că investiţia în şcoala din Ardeoani nu este eligibilă pe OUG 28/2013 pentru aprobarea Programului Naţional de Dezvoltare Locală, a introdus- o, ilegal, la finanţare, fapt constatat şi de Curtea de Conturi.
Explicaţia gestului făcut de Benea este simplă
Înaintea alegerilor prezidenţiale din 2014 s-a dat Ordonanţa de migrare a primarilor, celebra OUG 55.
Primarul din Ardeoani, Victor Diaconu, a trecut de la PDL la UNPR, în înţelegere cu Dragoş Benea şi Viorel Rusu, denunţătorul lui Berca. După care primarul şi preşedintele Consiliului Judeţean i-au dat toţi banii lui Rusu, 51 miliarde lei vechi, în deplină nelegalitate, semnalată cum spuneam de Curtea de Conturi.
În 2015, pentru a-şi acoperi neregulile, s-a pus la cale denunţul împotriva lui Berca.
Au plătit o lucrare veche de cinci ani
Deci, Dragoş Benea a utilizat bani din Programul Naţional de Dezvoltare Locală, prevăzut prin Ordonanţa de Urgenţă 28 din 2013, în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014, prin plata sumei de aproximativ 51 miliarde lei vechi direct constructorului Viorel Rusu, fără a respecta prevederile actului normativ.
Din conţinutul ordonanţei 28 reiese cu claritate, citind articolele 9 - 13, că banii nu puteau fi utilizaţi decât pentru lucrări noi sau aflate în derulare şi nicidecum pentru unele executate în urmă cu cinci ani.
Mai mult, banii se puteau folosi doar pentru lucrări efectuate pe programe guvernamentale, semnate între minister şi autoritatea locală, fiind supuse verificărilor de rigoare ale deconturilor de sume.
Însă, în cazul şcolii din Ardeoani avem de a face cu o înţelegere între primar şi Viorel Rusu, contractul fiind semnat de cei doi în 2009, în urma unei licitaţii, fără a avea sursa de finanţare.
Denunţător de meserie
Pe lângă denunţul făcut împotriva lui Gabriel Berca, administratorul Conextrust SA, Viorel Rusu, l-a dat în primire la DNA pe Romeo Stavarache, în anul 2013. El a povestit procurorilor cum primarul i-a cerut să susțină financiar echipa de handbal Ştiinţa Municipal și două instituții media, în schimbul semnării unui contract între firma sa și primărie. El a mai relatat că Stavarache i-a pretins un comision de 10% din valoarea unui contract pentru construcția unui bloc de locuințe, de 2.688.769,90 euro, scria cotidianul Puterea pe 13 aprilie 2016. În decembrie 2013, Viorel Rusu a denunţat la DNA, potrivit site-ului bacau. net, că președintelui director general al Companiei Regionale de Apă Bacău, Răzvan Găină, ar fi cerut consorțiului ERG Termrom – Conextrust – AMICI „7 la sută” din valoarea unui contract de 4 milioane de euro.
Curtea de Conturi a intrat pe fir
Curtea de Conturi a stabilit în 2015 că plățile s-au făcut fără respectarea procedurilor legale, folosinduse Fondul de rezervă al Guvernului, care era destinat plăților pentru lucrări din luna precedentă și nicidecum pentru datoriile din perioada 2007-2013.
Adică, exact ce Gabriel Berca a tot spus procurorilor și în instanță că nu a vrut să facă: să inițieze o HG ilegală! El n-a făcut-o, dar s-a ales cu o arestare de câteva luni după ce denunțătorul și-a încasat banii de la stat, cu terfelirea publică și cu o primă condamnare pentru că judecătorul nu a vrut să ia în considerare probele în apărare prezentate în cursul cercetării judecătorești.
Plăţi de 159.710,5 mii lei de la Ministerul Dezvoltării, în afara legii
„Nerespectarea dispozițiilor legale în ceea ce privește angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata cheltuielilor publice. S-a constatat că în anul 2014 s-au efectuat plăți de către MDRAP, în sumă de 159.710,5 mii lei, reprezentând transferuri către UAT-uri pentru lucrări executate și facturate în perioada 2007- 2012. Decontarea acestor lucrări s-a făcut cu încălcarea dispozițiilor OUG nr. 28/2013, întrucât în perioada aprilie 2013 – iunie 2014 (până la intrarea în vigoare a OUG nr. 30/2014) s-au decontat prin PNDL arierate din perioada 2007- 2012. Potrivit OUG nr. 28/2013, prin PNDL se decontează ,,lucrări executate în luna precedentă”, cuprinse în centralizatorul situațiilor de lucrări. Această abatere a fost constatată și consemnată în actele de control încheiate de Camere de Conturi județene la UATuri în anul 2015. Precizăm că aceasta nu este suma totală (definitivă), întrucât controlul Camerelor de Conturi în legătură cu transferurile efectuate de MDRAP către UAT-uri se desfășoară până în luna decembrie 2015”, a constatat Curtea de Conturi.
Ce spune OUG 28 din 10 aprilie 2013
Articolul 9 al OUG 28 spune clar că fondurile alocate prin PNDL nu sunt pentru investiţii finalizate, ci doar pentru „obiective de investiţii în continuare şi obiective de investiţii noi”: Alineatul 4: În termen de 30 de zile de la comunicarea sumelor aprobate şi a listei obiectivelor de investiţii prevăzute la alin. (3), consiliile judeţene fac propuneri pentru obiective de investiţii în continuare şi obiective de investiţii noi, pe baza criteriilor de prioritizare...