Fidel Castro, creator al unui regim care rezistă și după dispariția sa. Ce i-a cerut viitorul lider unui președinte american?
Fidel Castro, creator al unui regim care rezistă și după dispariția sa. Ce i-a cerut viitorul lider unui președinte american?
Fidel Castro s-a numit la naștere Fidel Alejandro Castro Ruz. A venit pe lume în bogata provincie Biran din Cuba la 13 august 1926. Deși era fiul unor fermieri înstăriți, Fidel Castro, studiind Dreptul până în 1950 și practicând avocatura până în 1952, a ajuns la concluzia că regimul dictatorial susținut de americani al lui Fulgencio Batista nu reprezenta Cuba. Cuba avea oameni săraci, dar vedetele aveau locuințe luxoase pe plaje, Cuba fiind un soi de extensie a Floridei americane vecine. Drogurile, pariurile ilegale, traficul de alcool și havane alimentau o uriașă economie subterană în timp ce cubanezul de rând tăia trestie de zahăr fiind un sclav al plantatorului. Analfabetismul, foametea, bolile se țineau lanț
Fidel Castro a strâns banii de revoluție în SUA. Ce i-a cerut lui Dwight D Eisenhover?
Îi scrie, în tinerețe lui Dwight D. Eisenhower, viitor președinte al SUA, o scrisoare în care îi urează succes în politică și îi cere o bancnotă de 20 dolari să o adauge la colecție, fiindcă nu văzuse una niciodată.
După primul eșec al atacării Cazarmei Moncada la 26 iulie 1953, Fidel Castro fuge în Mexic apoi ajunge în SUA. Alături de tovarășul său de idei, medicul argentinian Ernesto Che Guevarra, pune bazele Mișcării 26 iulie. Ține conferințe și primește donații de peste tot în SUA. Banii vor fi folosiți pentru a strânge arme și a reveni în Cuba pentru detronarea lui Batista.
Ajunge alături de El Che, în Sierra Maestra și conduce o guerrilla care va duce la 1 ianuarie 1959, la cucerirea Havanei și la alungarea lui Batista.
Fidel Castro, incomodat de Che Guevarra?
Deși Che Guevarra a devenit vice-ministru și un idol al tineretului cubanez, nu s-a înțeles cu Fidel. Visul lui Che era revoluția continuă. Ba chiar, încercând să obțină ajutorul URSS ca să scape de embargoul american (găzduirea rachetelor nucleare sovietice în 1961-1962 în Cuba a fost un astfel de gest), era deranjat de acțiunile lui Guevarra din Africa si Bolivia. Se zice că moartea lui Che în Bolivia, în 1967 i-a venit mănușă lui Fidel care, ca orice comunist, avea o preferință pentru omul mort pe post de simbol. Cultul lui Che era de proporții, deși cât a fost în viață, Fidel și Che erau rivali deseori.
Fidel, alfabetizarea și leacul contra cancerului, vândut la farmacie
În ciuda raționalizării datorate embargoului american. Cuba a eradicat complet analfabetismul iar clinicile cubaneze au tratat cancerul cu succes. În Cuba, medicamentele contra cancerului se vând la farmacie. Cuba oferă turism de calitate celor ce primesc viză de Cuba, tratamente exclusiviste. Sub Castro, Securitatea controla totul. erau afacerile acesteia.
Fidel a scăpat din peste 600 tentative de asasinat, majoritatea instrumentate de americani I s-au atribuit legături cu femei celebre, chiar și cu Marylin Monroe, deși cea mai mare a fost cu o jurnalistă nemțoaică. Aceasta i-a publicat povestea și a avut cu el o fiică.
Fidel se retrage, regimul merge înainte și după moartea lui
În familia lui, Raul Castro Ruz, fratele său a preluat puterea treptat în primii ani ai secolului XXI, după 2008, Fidel apărând doar sporadic în public. Sora lui Fidel și Raul a plecat în exil, condamnând regimul fraților ei.
Fidel Castro a fost celebrat în august 2016, când a atins pragul de 90 de ani cu o havană de 90 m. A mai trăit până la 25 noiembrie 2016 când a decedat în capitala țării, La Havana.
Fratele său Raul a reluat contactele cu SUA, a dat voie apariției micilor afaceri private (hotel, magazin, restaurant) conducând până în 2018, an în care, pentru prima dată din 1959, puterea în partid și stat a revenit unui politician din afara familiei Castro.
Sursa foto: