De Ziua Femeii, conducerea Forțelor Navale Române și-a propus, și a reușit, să prezinte și latura feminină a Marinei Militare. Fetele din Marină reprezintă deja 16% din Forțele Navale și pentru că 8 Martie este o zi specială, colegii le oferă, an de an un tratament special. Pe lângă flori și cadouri, marinăresele primesc zi liberă.
Întâlnirea cu fetele din Marina Militară dar și Civilă a avut loc la bordului bricului Mircea, unde fetele au făcut, de-a lungul anilor, instrucția pentru a deveni marinari. “Toată lumea cunoaște navele, misiunile, îi știe pe marinari, mai puțin latura aceasta feminină și sensibilă a noastră. Avem fete în Marină, avem grijă de ele. Ele își fac datoria ca orice marinar. Fără nicio discriminare din partea bărbaților. De 1 și 8 martie, având în vedere că sunt zile speciale, dedicate femeilor, le tratăm special”, a declarat pentru EVZ, purtătorul de cuvânt al Statului Major al Forțelor Navale, Corneliu Pavel.
Din 2004, când Românai a intrat în NATO, Forțele Navale Române au fost prima categorie de forțe care a introdus femeile în echipajele navelor militare. Astăzi, femeile din Marină îndeplinesc diferite funcții , cele mai importante fiind comandant secund de dragor maritim , comandant secund de navă de intervenție cu scafandri, comandant serviciu de luptă, urmând să fie angajate și fete soldat profesionist. Numai pe fregata Regele Ferdinand sunt angajate cinci fete. Printre ele, șefa de promoție, de anul trecut a Școlii de Maiștrii Militari de Marină, Laura Maria Rusi.
Maistru specialist, Laura Rusi, se ocupă cu protecția și apărarea forțelor proprii și a membrilor echipajului de pe fregată împotriva atacurilor chimice, biologice, radiologice și nucleare. “Ca femeie trebuie să muncești mai mult și să demonstrezi mai mult ca să îți câștigi respectul în fața bărbaților”, spune frumoasa Laura. Aspirant Olimpia Mirea este comandant grup de luptă navigație și observare la bordul dragorului maritim 30. Muncește mult dar nu se plânge. “Chiar nu mi-aduc aminte de o zi de 8 martie în care să fi lucrat. Chiar au fost evenimente, am primit cadouri, ne-a cântat fanfara miitară”, râde ea.
Absoventă a Academiei Navale “Mircea cel Bătrân”, aspirant Cătălina Cucu are déjà o mulțime de voiaje la activ. Ea își dorește o carieră îndelungată în Marina Militară. “Condițiile de pe navă crezi că sunt dificile, la 5,00 te trezești, micul dejun la 6,00, somnul în hamac e mai greu, dar le duci dorul, apoi. În ziua 8 Martie avem liber, primim flori, cadouri. Colegii ne oferă încredere. Frumusețea noastră specială este dată de uniforma pe care o purtăm”, se mîndrește Cătălina. Colega ei mai mare, Georgina Gheorghe muncește deja de trei ani pe bricul Mircea. Se ocupă de manevrarea velelor, o meserie până acum, bărbătească și “m-am obișnuit, nu este greu”.
Nicoleta Sârghie și Alexandra Ciucanu sunt studente în anul III la secția civilă a Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” și, într-o zi, sunt decise să devină comandant de navă comercială. “Vrem să facem carieră. De 8 Martie petrecem dar și muncim. Colegii ne respectă pentru că fetele sunt mai conștiincioase, învață mai bine”, glumește Nicoleta. Iar Alexandra recunoaște că, din când în când, profesorii, din partea cărora nu simt vreo discriminare, le mai iau la întrebări.”Ce-o să faci, o să ai copil, o să ai familie, unde vrei să pleci? Dar totul rămâne la latitudinea noastră”. Iubiții fetelor sunt tot marinari. “În marinărie e o vorbă. Sunt trei categorii de oameni, oameni vii, oameni morți și navigatorii”, spune zâmbind studenta la Marină, Alexandra.