Festivalurile de tradiţie intră în plin sezon

În Mureş şi Braşov, manifestările tradiţional-culturale se ţin lanţ până la sfârşitul verii.

După festivalul de folk FolkArt, desfăşurat nu demult la Sighişoara, Cetatea Medievală va găzdui la sfârşitul acestei săptămâni cea de-a patra ediţie a Târgului Meşteşugarilor.

La târg şi-au anunţat participarea aproximativ 35 de meşteşugari din 8 judeţe, respectiv Mureş, Braşov, Harghita, Prahova, Argeş, Sibiu, Cluj şi Suceava, care îşi vor prezenta produsele populare de ceramică, lemn, lut, sticlă decorativă, tapiserie, pâslă sau cupru. În fiecare zi a târgului, meşteşugarii vor primi în ateliere de creaţie ucenici cu aptitudini artistice, care vor să deprindă arta unui meşteşug străvechi. 35.000 de vizitatori la Cetate

La sfârşitul lunii, în perioada 25-27 iulie, cea de-a XVI-a ediţie a festivalului cu greutate al municipiului, „Sighişoara medievală“, va aştepta peste 35.000 de vizitatori. Manifestarea din acest an are ca punct de referinţă masca, iar potrivit primarului Ioan Dorin Dăneşan, aceasta va constitui primul pas pentru ca festivalul medieval să devină treptat un carnaval medieval.   În program sunt cuprinse concerte de muzică medievală, scenete de teatru, spectacole susţinute de diverse ordine ale cavalerilor, parade ale meşterilor medievali, o paradă a modei medievale, dar şi una a măştilor medievale. Peninsula se suprapune peste Sighişoara Ceea ce este însă un inconvenient e faptul că, în 25 şi 26 iulie, Festivalul „Sighişoara medievală“ se suprapune însă cu Festivalul Peninsula (Felsziget) de la Târgu-Mureş. Ajuns la cea de-a VI-a ediţie, la Festivalul Peninsula vor concerta peste 80 de formaţii din ţară şi străinătate şi DJ de renume internaţional.   Anul acesta, artiştii invitaţi la festival se vor urca pe patru scene - Weekend, Mureş, Kiss Arena şi Zakuska. Manifestarea îşi propune să satisfacă fanii multor genuri muzicale. Rockerii vor avea ocazia să vadă trupe precum Avantasia, Epica, Morcheeba sau Beatsteaks.   În plus, cei care vin la Târgu- Mureş pentru muzica electronică îi vor putea urmări pe viu pe monştrii sacri ai genului, ATB, LTJ Bukem sau John B. Pentru fanii muzicii româneşti sunt invitate formaţiile Zdob şi Zdub, Şuie Paparude, Fanfare Shavale, Viţa de Vie, Cargo sau Vama.   BRAŞOV

Folclor din vecini pentru toată lumea Judeţul Braşov va dudui de festivaluri şi petreceri în această vară. Azi, porneşte cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional al Artelor din ţările vecine României şi din Balcani - „Garofiţa Pietrei Craiului“. Ansambluri din Polonia, Ungaria, Macedonia, Turcia, Grecia, Bulgaria, Serbia, Ucraina şi Republica Moldova îşi vor prezenta folclorul în minispectacole ce vor avea loc până duminică, 13 iulie. Membrii ansamblurilor vor avea timp să viziteze şi Braşovul, dar vor mai merge în alte trei zone etnofolclorice din judeţ. „Este foarte important ca invitaţii să poată vedea şi o parte din viaţa culturală a unor localităţi mai mici, de altfel renumite centre etnofolclorice“, spune Adrian Văluşescu, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Braşov, unul dintre organizatorii manifestării.   Duminică, cheful se mută la Râşnov, unde începe cea de-a IX-a ediţia a Curţii Comedian- ţilor - Atelier European de Artă Medievală şi Renascentistă, dedicată Anului European al Dialogului Intercultural. Vor participa trupe de teatru din ţară - Compania de artă Studio 24, Grupul de muzică medievală şi tradiţională Truverii, studenţi de la UNATC, dar şi trupe artistice de tineri din Spania - Raiceiros, Croaţia - Kulisa şi Estonia - KubisUBIS. Totodată, vor fi invitate să prezinte spectacole şi concerte în cadrul Curţii Comedianţ ilor o serie de trupe din România, printre care Huniadi Cantores, grupurile folclorice Româna şi Căluşul din Râşnov, Ansamblul folcloric Doina din Bucureşti, Tabăra Medievală de la Zărneşti, studenţi de la UNA Bucureşti.

TRADIŢII Sărbători la foc automat

Numai săptămâna trecută, în municipiul Braşov au fost două festivaluri, al mirodeniilor, ţinut la Bastionul Ţesătorilor, şi al oraşelor înfrăţite cu Braşovul. Ieri, a debutat la Victoria cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Bătut Toaca, la care participă copii din majoritatea ţărilor ortodoxe din zonă. În plus, pe 20 iulie este prevăzut Târgul de „Sfântul Ilie“ de la Făgăraş, specializat în ateliere de cusut costume populare. Tot în aceeaşi zi se sărbătoreşte şi Buzduganul de la Drăguş, obicei tradiţional al satului. Evenimentul are legătură cu finalul secerişului, iar buzduganul este, de fapt, un mănunchi de spice de grâu. La Săcele, între 21-22 se organizează Sântilia - Târgul feciorilor, veche serbare mocănească al cărei principal scop era scoaterea băieţilor prin sat cu scopul de a-şi găsi neveste. Sântilia a păstrat obiceiul ciobanilor de a face cadou fetelor cu care urmau să se căsătorească furci de tors şi tipare pentru caş. La Moeciu, spre sfârşitul lunii, se organizează Târgul de Vară, unde vizitatorii vor fi îmbiaţi cu brânzeturi locale.