Zeci de incondeietori de oua si-au dat intalnire la cea de-a patra editie a Festivalului National al Oualor Incondeiate, care s-a desfasurat in acest weekend in comuna suceaveana Ciocanesti.
Fiecare mester a purtat costumul popular specific zonei din care provine si si-a amenajat un stand de prezentare in sala mare a Caminului Cultural din centrul localitatii. Tot aici s-a desfasurat si concursul anual de incondeiat oua.
Traditia, sursa de venit pentru localnici
Satenii din Ciocanesti s-au adunat, sambata dimineata, cu mic cu mare in centrul comunei, unde a avut loc deschiderea oficiala a festivalului.
A urmat apoi slujba de sfintire a expozitiei, oficiata de un sobor de preoti in frunte cu arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, si o parada a portului popular traditional in sunetul buciumelor. In mijlocul comunei a fost adus, intr-un car tras de o pereche de armasari, simbolul festivalului - un ou din lemn in greutate de o tona, inalt de trei metri si cu circumferinta de 120 de centimetri.
Pe perioada festivalului, aproape 100 de concurenti au lucrat de zor pentru a-si demonstra maiestria in incondeiatul oualor. Pentru cei mai multi dintre ei, mestesugul a devenit o adevarata afacere.
La Ciocanesti, majoritatea satencelor au ajuns sa traiasca numai din comercializarea oualor incondeiate. Cristina Badaluta este una dintre ele. A invatat inca de mica de la batranele satului, iar acum, la randul ei, ii preda arta fetitei ei, Claudia, in varsta de 5 ani.
"Trebuie sa ai talent. Iti trebuie multa rabdare, mult calm si, mai ales, trebuie sa-ti placa tot ceea ce faci. Se poate invata de la orice varsta. Pe Claudia am invatat-o de la trei ani si a prins deja tainele acestui mestesug", marturiseste femeia.
Un ou de gaina impistrit costa intre 5 si 7 lei, iar cel de strut ajunge pana la 300 de lei.
Arta vanduta prin internet
Potrivit celor prezenti, ouale incondeiate se vand cel mai bine in perioada de dinaintea Sarbatorilor de Paste sau in timpul celor de iarna. Majoritatea celor care pleaca in strainatate cumpara oua pictate pentru a le face cadou. Ioan Zinici, din comuna Izvoarele Sucevei, are de gand sa-si faca si un site pe internet. "Am tot vandut prin diverse expozitii, targuri, acum vrem sa ne facem si noi un site", spune barbatul. Si la editia de anul acesta a festivalului a avut loc concursul de incondeiat oua, fiecare mestesugar avand la dispozitie doua ore pentru a pregati cinci oua. Au fost inscrise in concurs in jur de 1.200 de oua incondeiate.
Juriul, condus de Pavel Blaj, directorul Centrului Judetean de Promovare a Culturii Traditionale Suceava, a stabilit ca marele premiu al Festivalului sa-i revina Mariei Timu, din Ciocanesti.
Vanzare
Putini cumparatori
Desi sala caminului cultural in care a avut loc concursul de incondeiat oua a fost plina de exponatele a zeci de mesteri, numarul vizitatorilor expozitiei cu vanzare a fost unul foarte mic. Printre acestia si o femeie din Franta, Marie Groll, care nu a lipsit nici la editia de anul trecut.
"Am fost impresionata anul trecut de frumusetea oualor, a costumelor populare, a folclorului romanesc. Imi place totul aici, e minunat. Imi plac tehnicile traditionale de incondeiere si vreau sa incerc si eu", a spus frantuzoaica.