Festivalul de teatru din oraşul fără cinema

De trei ani, adolescenta Andreea Borţun aduce trupe de elevi pe scena unui festival al cărui juriu este prezidat de celebrul actor Marcel Iureş.

Într-un oraş fără teatru şi fără cinema, doi tineri care nu terminaseră încă liceul au pus bazele unui festival de teatru pentru copii de vârsta lor, în care piesele se joacă în limba română. După două veri de teatru în Alexandria, unde nu mai pusese piciorul nicio trupă în ultimii 15 ani, Festivalul Ideo Ideis este aşteptat, în perioada 7-14 august, de peste 30 de trupe din întreaga ţară. Juriul festivalului îl are drept preşedinte pe Marcel Iureş, iar ca membri sunt actori precum Alina Herescu şi Cătălin Ştefănescu.

Nu se jucau piese în română Andreea Borţun, organizatoarea Ideo Ideis, a intrat în trupa de teatru T.E.T.A. (Teen English Theater Alexandria) în ziua în care a primit şi un punct în plus la contestaţia făcută la examenul de Capacitate. Acum visează să intre la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti (UNATC) şi să facă în oraşul ei natal un mic festival de film.

„Povestea a început în 2006. Visam însă la asta din 2005, încă de prima oară când am fost la un festival de adolescenţi“, îşi aminteşte Andreea despre prima ei vizită la festivalul I.D. Fest de la Bacău, unde piesele se jucau în limba engleză. „Mi-am făcut curaj, am făcut un proiect de finanţare, împreună cu colegii mei de trupă, am făcut o asociaţie şi am început să punem totul cap la cap“. Andreea avea pe atunci 15 ani. „Până atunci nu văzusem decât un spectacol de teatru: «Gaiţele», la Teatrul Odeon“.

Împreună cu Alexandru Ion, care este acum student în anul III la Actorie, în Bucureşti, a făcut proiectul. „Ne săturaserăm de starea asta de indiferenţă, de faptul că toţi oamenii stăteau cu mâinile în sân. Nimeni nu făcea nimic pentru cultură“, explică liceeana primii paşi. „În Alexandria nu există cinematograf, în Alexandria nu mai veniseră de 15 ani spectacole de teatru profesionist. Şi era cu atât mai grav cu cât e atât de aproape de Bucureşti“. Andreea şi Alexandru s-au gândit atunci ca piesele de la Alexandria să se joace în română, în condiţiile în care toate festivalurile pentru elevi erau în engleză. „Era o dorinţă foarte tare de a juca în propria limbă“, mărturiseşte Andreea. Vrea să organizeze primul festival de film

În 2005 erau doar o trupă de teatru, în 2006 ajunseseră 25 de tineri entuziaşti, iar acum sunt în jur de 40. La ediţia din 2008 s-au înscris 30 de trupe din Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Botoşani. De altfel, la festivalul unde un bilet de intrare costă 5 lei au început să vină spectatori şi din ora- şele apropiate, chiar şi din Bucureşti.

În cadrul evenimentului se organizează, încă de la prima ediţie, „cinemateca târzie“, destinată cinefililor de noapte din festival. Mai exact, se proiectează filme non-Box-Office - în general europene, mai vechi - sau adaptări după piese de teatru şi chiar şi spectacole de teatru filmate.

Pentru anii următori, Andreea ar vrea ca în Alexandria să organizeze primul festival de film. „Eu voi da la UNATC, la Facultatea de film, secţia scenaristică de film. Visul meu este ca în momentul în care voi fi la facultate să dau viaţă unui festival de film. Un Ideo Ideis de film“, mărturiseşte Andreea. "În Alexandria nu există cinematograf, nu mai veniseră de 15 ani spectacole de teatru profesionist. Era o dorinţă foarte tare de a juca în propria limbă." - Andreea Borţun, preşedintele Festivalului Ideo Ideis