Festivalul de Teatru de la Sibiu, 60.000 de spectatori zilnic

Estimările oficiale ale ediţiei 2011 a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), care se încheie astăzi, vorbesc despre 60.000 de spectatori pe zi. Pe de altă parte, în cadrul conferinţei de final, oamenii de teatru au transmis că este absurd ca, în strategia Parlamentului European pe următorii zece ani, cultura să nu fie o prioritate.

Directorul FITS, Constantin Chiriac, alături de de Jonathan Mills, directorul celui mai mare festival al artelor din lume, cel din Edinburgh, au lansat, azi, un program cu conotaţii politice. "Toţi aparţinem unor comunităţi cu reprezentanţi în Parlamentul European. Să facem presiuni, astfel încât cultura să devină o prioritate. În actuala strategie propusă până în 2020, cultura este menţionată ca fiind lăsată la latitudinea fiecărei ţări membre să o considere sau nu o prioritate", a declarat Chiriac, amintind de precara finanţare alocată culturii din România. El susţine că transformarea culturii în prioritate poate reprezenta un motor de dezvoltare al unei societăţi. "Sibiul este probabil cel mai bun exemplu de felul cum printr-un dat cultural o comunitate poate fi refăcută din toate punctele de vedere. E important să ne asociem şi să facem presiuni ca în programul nou al Europei cultura să devină o prioritate", a adăugat Chiriac.

"Europa nu este a minţilor funcţionăreşti înguste"

Iniţiativei lui Chiriac i s-a alăturat şi Jonathan Mills, actualul director al celui mai mare festival al artelor din lume, cel din Edinburgh, iniţiat în 1947. "După cel de-al Doilea Război Mondial, oamenii ai acestui continent au început să se preocupe despre cum vor lua adevărate măsuri pentru a preveni complet nebuneştile evenimente de genul asediului asupra Leningradului sau fenomene precum Auschwitz. Au gândit că dacă vom cânta împreună, dacă vom juca teatru împreună, dacă ne vom învăţa tradiţiile unii pe alţii şi ne vom creşte următoarele generaţii în respect şi toleranţă pentru cultura celorlalţi, probabil astfel de nebunii nu vor avea loc. Rolul culturii, cu siguranţă, e acela de a determina oamenii să gândeascu", şi-a susţinut Mills pledoaria. Potrivit lui Jonathan Mills, în momentul de faţă Europa alunecă înspre o situaţie în care o minoritate birocratică ajunge să controleze totul – "a tail wagging the dog". "Dacă această Europă devine tot mai tehnocrată şi mai birocratică, focusată pe câştiguri materiale, pierdem din vedere ceea ce înseamnă spiritul comunitar, ceea ce Europa poate deveni, ceea ce reprezintă cultura europeană. A spune că, până în 2020, cultura nu e o prioritate, îmi creionează imaginea unei situaţii absurde", a adăugat Mills.

Cultura este discriminată şi financiar

În proiectul în care Chiriac vrea să prindă cât mai mulţi oameni de cultură din Europa, un rol important ocupă şi schimbarea actualei modalităţi de cofinanţare a programelor culturale. "În tot ceea ce înseamnă finanţare la nivel european, care, în fond, constituie a contribuţie a tuturor ţărilor din comunitatea europeană, cultura este tratată discriminatoriu. Dacă în celelalte domenii, de la energie, la transport la turism, finanţarea este de minim 75% - de cele mai multe ori fiind şi de 90-95% - în domeniul proiectelor culturale cofinanţarea asigurată este de doar 50%. Este nedrept atâta timp cât sunt atâtea puţine resurse pentru cultură să primim o sumă atât de mică în acelaşi timp. Prin asociere, putem schimba această mentalitate", este convins Chiriac.

Purcărete trage cortina FITS 2011

Ca în fiecare din ultimele ediţii, Festivalul de Teatru de la Sibiu se va încheia cu un spectacol semnat de Silviu Purcărete, "Metamorfoze", inspirat după textul lui Ovidiu. Spectacolul este programat de la ora 21.30, în parcarea din spatele Teatrului "Radu Stanca", din Sibiu. Estimările oficiale ale ediţiei 2011 a FITS propun cifre halucinante: 60.000 de spectatori pe zi, chiar 64.000 în unele zile. În aceste calcule, intră şi concertele din Piaţa Mare a Sibiului, concerte cu acces liber susţinute anul acesta de trupe precum Holograf, Iris sau Vama.