Festivalul Cetăţilor Dacice

Localitatea Cricău, situată la 12 kilometri de Alba-Iulia, a găzduit în acest weekend cea de-a treia ediţie a Festivalului Cetăţilor Dacice, organizat de Consiliul Judeţean Alba.

Sute de turişti au venit în Alba special pentru a participa la manifestările care au încercat să reconstituie atmosfera din legendara Dacie. Ediţia de anul acesta s-a bucurat şi de prezenţa renumitului actor Gheorghe Dinică, care şi-a petrecut ziua de sâmbătă la Cricău, dar şi la crama de la Bucerdea Vinoasă, unde a avut loc sărbătoarea vinului dacic.

Manifestarea a inclus chemarea tulicăreselor, cântece „de vin“ interpretate de un cor de bărbaţi, dar şi o reprezentaţ ie a copiilor căluşari din localitate. Seara, turiştii au putut asista la un concert de muzică folk, dar mai ales la ceremonialul aprinderii torţelor şi a Rugului lui Zamolxe, un imens foc de tabără. Întreceri cu arcul şi concerte Ieri, tinerii din localităţile aflate în apropierea cetăţilor dacice s-au întrecut în concursul „Decatlonul Dacic“. Probele de concurs, devenite deja tradiţionale, au fost „Suliţaşul cetăţii“ (aruncarea suliţei), „Braţul viteazului“ (skandenberg), „Voinicul din cetate“ (aruncarea bolovanului), „Arcul viteazului“ (tir cu arcul), „Să ne unim forţele“ (concurs de tras cu frânghia) şi „Cel mai iute de picior“ (alergare cu mielul în spinare). După premierea câştigătorilor, a avut loc un spectacol folcloric.

Spre deosebire de celelalte două ediţii, anul acesta organizatorii au încercat să învie şi bucatele tradiţionale ale dacilor. Ideea îi aparţine artistei Sorina Ţibacov, care s-a gândit că ar trebui pus ceva în vasele dacice create de soţul său. „M-am gândit că, având o recuzită în bucătărie, trebuie să fi avut şi o bucătărie, că doar puneau ceva în oalele acelea. Şi atunci m-am întrebat ce or fi mâncat oamenii aceia. Şi am zis să facem o arheologie culinară. De acolo a pornit totul. Reţetele sunt doar nişte presupuneri la care am ajuns pornind de la faptul că ştim cam ce se cultiva şi ce animale creşteau dacii“, explică Sorina Ţibacov.

Artista mai spune că principala „mâncare dacică“ servită în cadrul Festivalului Cetăţilor Dacice a fost lipia cu păstrăv afumat, asezonată cu o cană cu vin. „Mai simplu de atât şi mai bun nici că se poate. Mai am nişte idei, nişte re- ţete luate de lângă Sarmizegetusa, poate anul viitor le vom aplica“, mărturiseşte Sorina Ţibacov.