Câteva mii de vizitatori au participat, ieri, la Festivalului Internaţional al Bărcilor cu Vâsle Rowmania, acţiune iniţiată de Ivan Patzaichin pentru relansarea tursimului în Delta Dunării.
Ziua de ieri a debutat cu deschiderea oficială a Târgului proiectelor de investiţii dedicate Dezvoltării Durabile în Delta Dunării. Au participat organizaţii nonguvernamentale şi instituţii care derulează proiecte de dezvoltare durabilă.
"Nu fac poze cu balaurul" Apoi, aproape de prânz, cei prezenţi au făcut plimbări de agrement cu canotca, câteva sute de persoane testând ambarcaţiunile lui Patzaichin pe lacul Ciuperca, campionul olimpic şi mondial fiind solicitat să facă poze cu admiratorii. Amuzant a fost refuzul unui baieţel de vreo 6 anişori, care a nu a vrut sub niciun chip să se pozeze alături de Patzaichin, spre disperarea bunicii care îl tot împingea. Copilul a fost de neînduplecat: "Nu vreau să fac poze cu balaurul".
A urmat un concurs de viteză 10+1 canoe, pe lacul Ciuperca, unde au participat nouă echipaje, printre care şi cel al presei. Ivan Patzaichin a concurat şi el, însă câştigătoare a ieşit echipa Penitenciarului. Apoi, pe faleză, a avut loc un spectacol al comunităţilor locale pentru promovarea diversităţii etnice, lingvistice şi culturale a minorităţilor naţionale din Dobrogea de Nord. Fiecare comunitate a prezentat un moment artistic (ansambluri de muzică şi dans) de aproximativ 15 minute. Seara a a vaut loc un concert Radu Captari şi Christian Becker & Avenue Band, încheiat cu un foc de artificii. Astăzi, la prânz, era programată competiţia "Ivan Patzaichin" - concurs de vâslit în canotcă, pe Dunăre, între echipele din localităţile Deltei. Bărcile folosite în competiţia de anul acesta vor fi primele din seria produsă de Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23. Iar după amiaza are loc întâmpinarea participanţilor la Maratonul Dunării unde, în premieră, a participat si un roman. Canotca - bicicleta apelor "Am creat Festivalul Rowmania cu gândul de a aduce oamenilor din Delta Dunării bucuria de a avea o sărbătoare a locului, în centrul căreia să se afle apa şi plăcerea de a vâsli. Însă un eveniment la gurile Dunării nu este doar o ocazie pentru localnici de a-şi arăta cu mândrie tradiţiile, ci şi o atracţie pentru turişti. Găzduim aici un moment special - intrarea echipelor din Tur Internaţional Danubian (TID) în Deltă. TID este cel mai lung tur de pe Dunăre şi are o tradiţie de peste 50 de ani. În fiecare an, împătimiţii sportului cu bărci din toate ţările Dunării vâslesc timp de două luni de la izvoare până în Deltă. Anul acesta îi puteţi vedea la Tulcea. Tot în festival punem la test, pentru prima dată în condiţii de competiţie, canotca - barca pe care am făcut-o după un concept original şi în care am combinat elementele tradiţionale ale lotcii cu agilitatea şi uşurinţa în utilizare a canoei. Ca să creăm prototipul am colaborat cu unul dintre puţinii făcători de bărci din lemn din Tulcea, un om pasionat cu care vrem să deschidem şi o şcoală - atelier în care această meserie să fie salvată. Noutatea pe care o aduce canotca este că poate fi folosită ca o bicicletă a apelor cu care turiştii se pot strecura pe canalele pe cele mai înguste din Deltă ", a declarat Ivan Patzaichin.