Pentru a se conforma cerințelor FMI, Guvernul a dat undă verde concedierii a aproape 2.500 de angajați de la CFR Marfă, care vor primi între 18 şi 24 de salarii compensatorii.
Plățile compensatorii vor fi acordate în funcție de vechimea în muncă a fiecărei persoane disponibilizate, iar numărul celor concediați ar putea fi mai mic decât estimase inițial conducerea societății.
„Compania CFR Marfă a câştigat la licitaţie trei contracte noi, ceea ce a dus la creşterea veniturilor cu 12%. Ca urmare, sindicatele susţin că nu ar mai fi nevoie de disponibilizarea a 2.500 de persoane. Vom face o analiză pentru a vedea care este exact numărul de persoane care ar trebui să fie disponibilizate. Noi sperăm ca acest număr să fie cât mai mic. CFR Marfă participă la mai multe licitaţii, pe care - dacă le va câştiga - va rezulta un număr mai mic de disponibilizări. În orice caz, toate persoanele disponibilizate vor primi între 18-24 salarii compensatorii, în funcţie de vechime”, a anunţat, într-o conferinţă de presă, Dan Şova, ministrul Transporturilor, citat de Agerpres.
Ministrul Transporturilor a precizat că banii nu vor fi viraţi toţi odată, ci lunar, iar sumele necesare sunt prevăzute în bugetul Ministerului Muncii.
Conform notificării privind concedierile colective transmisă de conducerea CFR Marfă sindicatelor, până în toamnă ar urma să fie dați afară aproape 2.300 de persoane, iar alte 200 de posturi, care nu sunt ocupate în prezent, vor fi desființate. Sindicaliștii au arătat că numărul persoanelor dispnibilizate ar trebui să fie mult mai mic, deoarece în ultima perioadă CFR Marfă a câștigat mai multe contracte, iar dacă vor fi dați afară atât de mulți oameni, compania nu își va mai putea onora obligațiile față de clienți.
Săptămâna trecută, sute de trenuri de călători și de marfă au staționat, după ce a fost declanșată o grevă spontană de două ore. Feroviarii au protestat fiind nemulțimiți de faptul că salariile nu au mai crescut din 2009 și că vor urma concedieri. În urma negocierilor care au avut loc după protest, între sindicate, pe de o parte, și reprezentanții conducerilor feroviare și ministrul Dan Șova, pe de altă parte, șeful de la transporturi a anunțat că numărul celor concediați ar putea fi mai mic decât se estimase inițial.
Un alt motiv de nemulțumire al greviștilor a fost faptul că nu au fost încheiate noi contracte colective de muncă.
„Companiile CFR Infrastructură şi CFR Călători au încheiat, zilele trecute, câte un acord cu Ministerul Muncii, referitor la menţinerea, timp de trei-patru luni, a prevederilor din contractele colective de muncă. De asemenea, prin noile acorduri, s-a stabilit şi o creştere a salariilor cu 2,4% pentru lunile următoare. La CFR Marfă nu s-a putut încheia încă un astfel de acord, deoarece - în cazul acestei companii - Fondul Monetar Internaţional (FMI) a menţionat că ar fi necesară disponibilizarea a 2.500 de persoane”, a mai spus Dan Șova.
Sindicaliștii din sectorul feroviar cer Guvernului semnarea contractelor colective de muncă, măriri salariale de 10% și stoparea concedierilor de la operatorul de la CFR Marfă.