Fericirea, o moştenire genetică de la părinţi

Gradul de satisfacţie faţă de propria viaţă este determinat nu doar de experienţele trăite, ci şi de informaţiile genetice cu care ne-am născut. Un studiu realizat de cercetători britanici şi citat de www.medicalnewstoday.com arată cum ne influenţează gena fericirii starea de spirit.

Cercetătorul Jan-Emmanuel De Neve şi echipa lui au adunat informaţii genetice de la 2.500 de persoane ;i au comparat aceste date cu răspunsurile date de subiecţi privind gradul lor de fericire. Studiul s-a focalizat pe gena 5-HTT, numită "gena fericirii", care conţine codul pentru activarea transportului de serotonină (hormonul fericirii). Această genă are variaţiuni, care pot fi scurte sau lungi: cea lungă este mai puternică şi permite un flux mai mare de serotonină în membranele celulelor. Cât de mulțumiți sunteți? La naștere, oamenii au una din cele patru variaţiuni posibile de genotip: scurt-scurt, lung-lung, scurt-lung sau lung-scurt.

Cercetătorii le-au adresat participanţilor la studiu întrebarea "Cât de mulţumiţi sunteţi cu viaţa dumneavoastră?", iar răspunsurile din chestionar erau: "foarte mulţumit", "mulţumit", "nemulţumit", "foarte nemulţumit", "nici una, nici alta". Comparând răspunsurile cu genotipurile, au înregistrat următoarele rezultate:

  • 35% din cei cu versiunea lung-lung a genei sunt foarte mulţumiţi de viaţa lor
  • 34% din cei cu versiunea lung-lung a genei sunt mulţumiţi de viaţa lor
  • 19% din cei cu versiunea scurt-scurt a genei sunt foarte mulţumiţi sau mulţumiţi de viaţa lor
  • 26% din cei cu versiunea scurt-scurt a genei sunt foarte nemulţumiţi de viaţa lor

Jan Emmanuel De Neve, citat de www.medicalnewstoday.com, spune: "Suspectam de mult timp că această genă are un rol în sănătatea mintală, dar acesta este primul studiu care arată că gena este un instrument determinant al nivelului de fericire. Cu siguranţă, fericirea noastră nu este determinată exclusiv de această genă; alte gene şi, mai ales, experienţa de viaţă, influenţează nivelul de fericire. Dar această descoperire ne ajută să înţelegem de ce fiecare dintre noi are un nivel de bază unic de fericire şi de ce unii oameni sunt în mod natural mai fericiţi decât alţii".