În vremuri trecute, înainte de Facebook, Instagram, Twitter, e-mail și Messenger, oamenii se țineau la curent cu ultimele noutăți vorbind unii cu alții.
Pentru a avea acces la toate informațiile, stăteau în geam, „spionau” tot ce se întâmplă, intrau în vorbă cu vecinii sau trecătorii, aflau noutăți și le comunicau mai departe.
Cum să spionezi toată strada
În Oravița, oraș model din Banatul de odinioară, statul de vorbă din geam a fost dus la „nivelul următor”, eficientizat, aici fiind inventate, construite și aplicate pe fiecare casă, ferestrele de bârfă. Acestea sunt foarte ușor de recunoscut: ies în relief, sunt construite în exteriorul zidului casei, cu geam și pe lateral. Așa se face că, din casă, orăvițeanul putea vedea ce se întâmplă și în stânga, și în dreapta casei sale, nu numai în față. Vedea cu cine vorbește vecina, cine îi bate în poartă.
„În Banatul de sud, zona Oravița - Ilidia - Berzasca și, în general, în zona Clisurii Dunării, acest tip de ferestre se cheamă «bârfitoare» și au rolul de a supraveghea strada. Nu numai ca sistem de protecție, ci și ca mijloc de a fi informat aproape tot timpul. O singură cameră de la stradă avea așa ceva, restul aveau ferestre obișnuite. E posibil ca la fereastra respectivă să stea mai mult timp membrii familiei care nu aveau alte treburi și bârfitoarea avea același rol cu băncuța sau lavița din fața porții: întreținea legăturile dintre consăteni contribuia la unitatea și coeziunea societății rurale”, explică arhitectul Teodor Gheorghiu, care a studiat specificul zonei.