Megastarul american a declarat, înainte de a sosi în România, că pentru concertul de la București ar fi venit și în genunchi.
În septembrie 1992, după aproape trei ani de la Revoluție, ajungea în România primul star pop mondial. Nu oricine, ci chiar superstarul Michael Jackson. Urma să susțină un megaconcert la București, primul al său din Europa de Est.
Un astfel de eveniment nu putea fi altfel decât tratat cu profesionalism de reporterii „Bulinei Roșii”, din „Era Cristoiu”. A fost o veritabilă campanie de presă în care cititorii ziarului nostru au fost informați, în cele mai mici detalii, atât de vizita lui Michael la București, cât și de efuziunea creată în jurul său.
Mai mult, EVZ a fost fondatorul primului „Fan Club” din țara noastră. Evident, cu numele megastarului.
Stadionul „23 August” și Megastarul
Astfel, pe 16 septembrie 1992, pe prima pagină a ziarului nostru se anunța că artistul american afirma că: „Pentru concertul de la București sunt în stare să vin și în genunchi!”. În ciuda entuziasmului cântărețului american, întreținut și de impresarul său de origine română, Marcel Avram, EVZ a arătat și că există o sumedenie de probleme. Mai exact, problemele semnalate de reporterii noștri se refereau la uzura avansată a stadionului Național – fost „23 August” – de cele doar trei căi de acces, iluminația insuficientă și că din banii obținuți din vânzarea biletelor nu se vor acoperi nici măcar cheltuielile locale. Practic, puterea reprezentată de Ion Iliescu și partidul său – pe atunci FDSN – în acel an, vroia să-și facă un exercițiu de imagine. Numai că și-au luat țeapă.
„Michael Jackson a vorbit”. O zi mai târziu a cântat
Acesta a fost titlul de „cap de ziar” din ziua sosirii lui Michael la București. Isteria oamenilor care nu-l văzuseră decât pe clipuri video difuzate în emisiuni de divertisment, de după ’90, atinsese climaxul. Megastarul a vorbit cam un minut, la un orfelinat din București, timp în care mai mult a pozat și a oftat. A
poi a urmat concertul. Cifra avansată de EVZ, a spectatorilor prezenți pe fostul „23 August” a fost de 20.000 de oameni. Ne refeream la clienți plătitori. Cel mai probabil numărul exact a fost spre dublu, că soldații MI-ului, care asigurau paza stadionului, au dat cale liberă, prin găuri în gard sau chiar pe porțile de acces la oricine, pentru câteva țigări sau câțiva lei. Titlul de a doua zi a fost: „Șocul Michael Jackson”. Pentru prima oară, românii aveau un megastar, în plină formă, la ei în țară.
„Michael și Emil!”, plus meniu de superstar
Show-ul megastarului, înregistrat de TVR, transmis mai târziu cu câteva săptămâni, a fost un moment magic. Ceva de care românii doar auziseră. A existat, însă, un moment în care Michael nu a existat pe scenă și toți cei prezenți atunci pe stadion își aduc aminte bine de el.
La un moment dat, s-a strigat: „Michael și Emil!”, cu referire la principalul oponent politic al lui Ion Iliescu, din acea veme, Emil Constantinescu. Și, fără ca nimeni să ceară, zecile de mii de oameni de pe stadion și-au scos cheile din buzunar și au început să le scuture. „Cheia” era logo-ul electoral al Convenției Democratice , o coaliție care urma să câștige alegerile, dar patru ani mai târziu, în 1996. Nici meniul cântărețului nu a scăpat reporterilor noștri. Astfel, s-a aflat că, la plecarea din țară, la bordul avionului, megastarul a comandat pentru el și ai lui: suc de portocale, lapte rece, pui prăjit, cartofi prăjiți (12 pungi), file de porc la grătar cu sos de piper verde, sturion la jar și fructe autohtone.
La plecare a fost escortat până la scara aeronavei de comandantul trupelor antitero de pe atunci, colonelul Ioan Georgescu. La ora 15.35, pe 3 octombrie 1992, Michael Jackson a părăsit România.
15.000 de polițiști, 20 de milioane de lei și 23 de grade Celsius
Pe 21 septembrie 1992, jurnalistul Mirel Curea dezvăluia că, pentru asigurarea protecției megastarului și a staff-ului său, vor fi folosiți 15.000 de polițiști și că un preț estimat al acestor măsuri vor costa, de la buget, 20 de milioane de lei.
„A fost o „frecție” a autorităților, în sensul că paza a fost asigurată, în principal, de „militari în termen”, care puteau fi cumpărați cu câteva țigări. Ca persoană care a fost la spectacolul lui Michael Jackson, acum 26 de ani, pot confirma că la show am intrat trei inși, printr-o gaură în gard, contra a trei țigări Camel fără filtru.
Extrem de exact în a anunța evenimentul, ziarul nostru a informat zilnic asupra programului starului pop. Una din pretențiile celebrului oaspete a fost ca temperatura din orice cameră în care va intra, indiferent de loc, să fie de 23 de grade Celsius. Așa a fost.”
Marcel Avram și evaziunea fiscală pe numele lui Michael Jackson
Nici n-a plecat bine Michael Jackson din București că a apărut, cum altfel, și scandalul. Astfel, pe prima pagina a EVZ, din 7 octombrie 1992, a apărut informația potrivit căreia Marcel Avram, impresarul starului, proprietar al firmei „Mama Concerts” și-a tras 20 de milioane de dolari printr-o evaziune fiscală de toată frumusețea.
Marcel Avram a fost condamnat, câțiva ani mai târziu, tot pentru fraude financiare. Dar nu în România, ci în Germania. Noi am rămas cu concertul lui Michael Jackson.
Câteva zile mai târziu, a venit în România și Joseph Jackson, tatăl megastarului. Dornic să profite de pe urma mezinului său aflat în culme gloriei – cât și de pe urma ficelor sale Janet și La Toya – „Papa Jackson” și-a manifetat intenția de a vinde la noi în țară produse ale firmei sale „Jackson Family”. N-a izbutit nimic. Românii vroiau să-l vadă pe Michael, nu să cumpere mărfuri cu numele său. Erau prea săraci, cum sunt și astăzi.