Boala limbii albastre a fost diagnosticată la 757 de animale din 22 de județe, potrivit Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Procentul animalelor afectate de boală, din totalul animalelor receptive existente în aceste județe, este de 0,01% la data de 18 septembrie, se menționează într-un comunicat ANSVSA.
În cele 22 de județe există un efectiv animale receptive de 5.937.668, iar boala afectează 757 de animale din 130 de comune. Până acum au murit 132 de vite.
În data de data de 22 august 2014, a fost diagnosticat primul caz de Boala limbii albastre (Bluetongue) în România, în județul Buzău. Boala este produsă de un virus care afectează rumegătoarele și se transmite doar prin înțepătura unor insecte hematofage și nu prin contact direct între animale.
Nu există tratament specific, animalele pot trece prin boală și se vindecă în 7-10 zile. Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav. Laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.
ANSVSA precizează că prevenirea bolii se face prin dezinsecții periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala.