Populaţia din Iaşi şi din localităţile învecinate a fost îngrozită, marţi, când a auzit un zgomot foarte puternic. Panica a fost şi mai mare când după bubuitură totul a început să trepideze. Nimeni nu ştia ce se întâmplă.
Misterul pare să fi fost deslușit între timp de un profesor universitar de fizică.
Silviu Gurlui, profesor de fizică la Universitatea A. I Cuza din Iași, a lansat inițial două ipoteze:
- Ar fi vorba de un fenomen natural;
- Ar fi vorba despre un exercițiu militar, care nu ar fi fost anunțat, din varii motive. Profesorul are și oportunitatea de a dovedi anumite lucruri, pentru că a montat în Palatul Culturii un echipament care poate să măsoare anumite vibrații.
Ulterior, profesorul Gurlui a mai lansat o ipoteză: aceea că ar fi vorba despre un meteorit.
„E o cauză naturală. E un meteorit. Se știe că în atmosferă, zilnic pătrund măcar 300 de tone de particule. Sunt câteva sute de milioane de particule mici care pătrund în atmosferă în diferite condiții, în funcție de compoziția chimică, ajung la sol la temperaturi foarte mari, în anumite condiții, dau naștere unor astfel de unde de șoc. Acest meteorit a căzut în partea de nord-nord est a orașului Iași. Unda de șoc s-a propagat spre sud, sud-vest, atingând zone depărtate la vreo 50 km”, a explicat profesorul Silviu Gurlui.
Întrebat dacă ar fi putut să provoace pagube, profesorul spune că energia eliberată de acest fenomen a fost uriașă.
„Mă abțin deocamdată la astfel de prognoze. E posibil, în anumite condiții, să provoace și pagube materiale deosebite”, a spus profesorul Gurlui, potrivit digi24.ro