Femeile, mai bine platite decat barbatii

In marile orase americane, tinerele castiga cu 15% mai mult decat barbatii cu aceeasi pregatire.

Tinerele femei care lucreaza cu norma intreaga in New York sau in alte mari orase americane ii surclaseaza pe barbati aflati in posturi similare la capitolul castiguri financiare.

Conform unei analize facute de specialistul in demografie Andrew A. Beveridge de la Queens College, schimbarea in decorul financiar a inceput in New York in 2000, iar in Los Angeles, Dallas si alte cateva orase, chiar mai devreme.

Studiul, care ia in calcul datele de la ultimul recensamant din SUA, arata ca, indiferent de nivelul studiilor, femeile cu varste intre 21 si 31 de ani din New York castiga cu 17% mai mult decat barbatii, iar cele din Dallas, chiar cu 20% mai mult, releva „New York Times”. La nivel national insa, femeile din Statele Unite ajung la venituri de doar 89a din cele ale barbatilor.

Economistii afirma ca fenomenul este surprinzator, intrucat pana acum numai in cazul femeilor tinere cu studii superioare se remarcau castiguri mai mari decat ale barbatilor.

Acum insa, re-prezentantele sexului slab sunt in avantaj, indiferent de nivelul studiilor. Avand in vedere acest fapt, specialistii nu reusesc sa explice tendinta. Explicatia potrivit careia printre absolventii de studii superioare sunt mai multe femei decat barbati nu este pe deplin satisfacatoare.

Cu 5.000 de dolari peste barbati

In 2005, 53% dintre femeile cu varste intre 20 si 30 de ani angajate in institutii din New York erau absolvente de facultate, in timp ce numai 38% dintre barbatii din aceeasi categorie de varsta angajati se puteau lauda cu acelasi nivel de studii.

Expertii spun ca performantele financiare ale femeilor se pot explica si prin faptul ca foarte multe dintre ele nu se casatoresc ime-diat dupa terminarea facultatii, prefe-rand sa se concentreze asupra carierei.

Concret, femeile tinere din New York castiga in medie 35.653 de dolari anual, in timp ce barbatii din aceeasi categorie de varsta au venituri de 30.560 de dolari pe an. In Dallas, chiar daca veniturile doamnelor sunt cu 20% mai mari decat ale domnilor, ele se cifreaza la 25.467 de dolari anual.

Razboiul sexelor

Matriarhat financiar in Marea Britanie

In urmatorii zece ani, in Marea Britanie, deciziile financiare referitoare la administrarea casei vor fi luate mai mult de femei decat de barbati. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de National Savings&Investments, citat de Reuters.

In momentul de fata, numai 20% din deciziile referitoare la gospodarie sunt luate de barbati, cu doua procente mai putin decat in urma cu cinci ani. In acest timp, proportia femeilor care au ultimul cuvant in casa a crescut de la 10% la 12%. Cercetatorii sustin ca pana in 2020 vom asista la o rasturnare de forte in gospodarie.

Ascensiunea femeilor nu se opreste insa aici. Daca, in prezent, 14% dintre femeile britanice castiga mai mult decat sotii partenerii, se estimeaza ca, pana in 2030, banii in casa vor fi adusi in principal de reprezentantele sexului slab. In materie de finante, femeile tinere (de pana in 30 de ani) castiga cel mai mult teren, cercetatorii anticipand o rasturnare a balantei in urmatorii 8 anii, dupa modelul deja semnalat la americani.