Femeile ar putea, in viitor, sa foloseasca pentru fertilizare proprii spermatozoizi.
O echipa de cercetatori ai universitatilor din Goettingen si Muenster, precum si ai Facultatii de Medicina din Hanovra, condusa de Karim Nayernia, a reusit sa produca „spermatozoizi prematuri” din celule medulare.
Echipa incerca sa dezvolte spermatozoizi viabili din acelasi tip de celule ale maduvei spinarii in scopul de a reda fertilitatea barbatilor care au urmat tratamente anticanceroase severe, facand experimente si pe femele de cobai.
In numai cateva luni, echipa lui Nayernia va afla cu certitudine daca procedura functioneaza si in cazul celulelor prelevate de la femele.
Laolalta cu clonarea, aceasta ar fi o a doua tehnica in baza careia barbatii devin „inutili in mecanismul reproductiv”. Nayernia, care lucreaza si la Northeast England Stem Cell Institute din Newcastle, si-a publicat studiul in revista stiintifica „Reproducerea: Biologia Gametilor”.
Spermatozoizi crescuti in laborator
In experimentele derulate in principal in laboratoarele Universitatii Goettingen, echipa de cercetatori a prelevat celule medulare de la subiecti de sex masculin si au izolat asa-numitele „celule parentale”, un tip de celule primordiale (sau „stem”) care se pot dezvolta in absolut oricare alt tip de celula.
Celulele prelevate au fost stimulate sa se dezvolte pur si simplu, nespecializat. Desi, in aparenta, ele aratau ca si celulele obisnuite, markerii genetici au aratat ca erau de fapt celule spermatice partial dezvoltate, „spermatogonice”.
La majoritatea masculilor, aceste celule se dezvolta in cele din urma in spermatozoizi „maturi”, dar respectivul progres nu a fost inregistrat in cursul experimentului.
Experimentul se muta in Marea Britanie
„Suntem foarte incurajati de aceasta descoperire. Urmatorul nostru tel este sa vedem daca putem determina celulele spermatogonice sa progreseze spre celule spermatice mature”, a declarat Nayernia.
El urmeaza sa ceara permisiunea pentru a desfasura experimente similare cu maduva osoasa umana, in Marea Britanie, in Newcastle, unde s-a anuntat si clonarea primilor embrioni umani. In ceea ce priveste „cresterea” spermei din celule prelevate de la femei, el a spus: „Avem dovezi ca este posibila, cel putin la cobai”.
Ingrediente
Urmasi pentru homosexuali si lesbiene
Nayernia a reusit, inca de anul trecut, sa dezvolte spermatozoizi din celule primordiale obtinute din tesuturi embrionare.
In iulie 2006, echipa sa a folosit aceasta tehnica pentru a crea sapte pui de cobai, utilizand celule stem prelevate de la embrioni de sobolani in varsta de trei zile.
Noua solutie pleaca de la celule medulare din organisme adulte. Ambele tehnici ofera cuplurilor de acelasi sex - masculin sau in special feminin - posibilitatea de a concepe copii prin furnizarea celor doua „ingrediente magice”, sperma si ovulul. Cuplurile homosexuale vor putea astfel sa produca urmasi care sunt rezultatul zestrei lor genetice.