Cercetătorii de la Universitatea din Manchester au anunţat, recent, că femeile care sunt la dietă şi rămân însărcinate riscă pentru bebeluşii lor obezitate şi diabet.
Este adevărat că studiul s-a realizat doar pe oi, însă cercetătorii britanici sunt siguri că rezultatele se pot aplica şi oamenilor, scrie ediţia electronică Science Daily.
S-a observat că oile care au primit mai puţină mâncare în perioada în care au rămas gestante au fătat miei cu o structură ADN alterată în regiunea creierului, zonă cu legătură în asimilarea mâncării şi a nivelului de glucoză.
Profesorul care a coordonat acest studiu, Anne White, a precizat că descoperirile echipei sale sugerează că o dietă ţinută în perioada concepţiei poate avea o influenţă negativă asupra copilului, care poate deveni obez.
"Nu este vorba despre o modificare a genelor, ci de o schimbare a ADN-ului care afectează genele, situaţie mult mai neobişnuită. Ceea ce este şi mai important este faptul că schimbările au fost observate la genele care controlează glucoza şi asimilarea de nutrienţi în organism, iar modificarea acestor gene poate conduce la diabet şi obezitate". Studiul, care a fost realizat de cercetători din Noua Zeelandă şi Canada a fost publicat în "Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology".
"Studiul nostru este important pentru că arată cum diferiţi mecanisme ale creierului pot fi alterate de factori non-ereditari, ceea ce conduce la schimbări în organism, responsabile pentru obezitate în rândul oamenilor".
În paralel, în Marea Britanie, femeile însărcinate şi obeze din Marea Britanie, selectate să participe la o cercetare, vor primi un medicament care să lupte cu obezitate, în speranţa că bebeluşii lor nu se vor naşte obezi.