Un studiu realizat în Danemarca, şi condus de românul Teodor Postolache, profesor de psihiatrie la Universitatea din Maryland (SUA), a concluzionat că femeile care au pisici prezintă riscul de a-şi lua viaţa.
Potrivit The Telegraph, cercetarea a avut ca punct de plecare legătura dintre parazitul Toxoplasma gondi (T. gondii) şi singurul purtător viu al acestuia, felinele. Parazitul se găseşte în fecalele pisicilor, însă poate fi luat şi din mâncarea gătită insuficient sau de pe fructele şi legume nespălate.
Tulburări de comportament
Infectarea cu T. gondii se numeşte Toxoplasmoză şi, potrivit studiului, influenţează sănătatea mintală, având legătură cu schizofrenia şi tulburările de comportament. "Nu putem spune cu certitudine că Toxoplasma gondii determină femeile să îşi ia viaţa, dar am identificat o legătură directă între această infecţie şi actele de suicid petrecute la o distanţă de mai mulţi ani de la momentul contaminării. Cercetările noastre pe această temă vor continua", a explicat profesorul Teodor Postolache, citat de jurnaliştii britanici.
Cu toate acestea, cercetătorii au ajuns la concluzia că femeile care au pisici prezintă un risc de suicid sau de tentativă de sinucidere cu 50% mai ridicat decât cele care au alte animale de companie.
Parazitul se ascunde
Aproximativ o treime din populaţia globului este infestată cu T. gondii, avertizează specialiştii. Parazitul se ascunde în celule din creier sau din muşchi, însă cazurile în care simptomele se manifestă sunt foarte rare. Studiul condus de profesorul de la Universitatea din Maryland, în care au fost incluse peste 45.000 de femei daneze, este cel mai amplu făcut până acum pe tema parazitului purtat de feline.
Pe de altă parte, autorii unui studiu european, ci taţi de huffingtonpost.com., spun că pisicile şi câinii care oferă oamenilor iubire necondiţionată şi o companie plăcută, ar putea avea efecte benefice şi în ceea ce priveşte starea de sănătate a copiilor. Potrivit acestui studiu, publicat în revista Pediatrics, copiii care trăiesc într- o casă în care există o pisică sau un câine în timpul primului lor an de viaţă au şansa de a fi mai sănătoşi decât aceia care trăiesc într-o locuinţă în care nu există un animal de companie. Dar... "Pisicile prezintă doar câteva efecte benefice asupra stării de sănătate a copiilor, nu la fel de importante precum acelea generate de câini", notează huffingtonpost. com.
O enigmă a lumii animale
Se consideră că pisica reprezintă chiar şi în zilele noastre o enigmă a lumii animale întrucât nu se ştie cum reuşeşte să presimtă apropierea unui cutremur, a unor mari variaţii ale presiunii atmosferice sau cum revine la stăpânul său chiar dacă distanţa de casă este de zeci sau chiar sute de kilometri.
Psihiatrul american Boris Levinson se numără printre primii medici care au observat efectele benefice ale terapiei cu ajutorul animalelor de companie. Această metoda s-a răspândit mai întâi în Statele Unite, iar ulterior şi în Europa. În Franţa, în cadrul Spitalului Paul-Guiraud, pisicile au devenit asistenţi medicali de necontestat, sub supravegherea personalului de specialitate.
"Prezenţa unei pisici, ca factor terapeutic ajutator, îi ajută pe pacienţi să fie mai putin anxioşi şi le transmite o stare de calm şi de linişte interioară", spune Boris Levinson.