Femeie moartă, externată la cerere

Rudele unei bătrâne, care a murit la Spitalul Judeţean Vâlcea, i-au luat acasă trupul neînsufleţit învelit într-o pătură şi pe bancheta din spate a unui taxi.

Motivul: pentru a scăpa de autopsie, rudele au căzut la mica înlegere cu medicul curant şi acesta a trecut în foaia de observaţie că femeia a fost externată la cerere, în stare foarte gravă. Cazul a ajuns în atenţia Colegiului Medicilor şi a poliţiei, care a început cercetarea penală împotriva medicului care a semnat biletul de externare. Totul a ieşit la iveală în momentul în care familia a realizat că nu poate obţine certificatul de deces, deoarece în acte femeia era vie.

”Spitalul mă trimitea la medicul de familie să obţin certificatul de constatate a decesului, medicul de famile mă trimitea la spital. O întreagă telenovelă. Aşa că am chemat poliţiştii din comună să constate ei decesul. Ei au decis ca mama mea să fie dusă la morgă pentru autopsie“, spune Ana Toltiş, fiica decedatei.

Anchetă internă la spital

Potrivit unui ordin al ministrului sănătăţii, transportul cadavrelor pe drumurile pubice se face cu aviz sanitar, într-un sicriu impermeabil şi închis etanş. ”În niciun caz în taxi, învelit în pătură. Este extrem de periculos, iar medicii sunt primii care trebuie să ţină cont de lege”, consideră dr. Luminiţa Apostolescu, inspector la Autoritatea de Sănătate Publică. 

”Externarea s-a făcut la mica înţelegere cu medicul curant, la cererea scrisă a familiei. S-au înţeles să treacă în foaie că s-a făcut externarea, ca să nu îi mai facă autopsia după care s-au întors împotriva medicului care i-a ajutat. În mod normal, un pacient decedat rămâne în salon două ore, după care este dus la morga spitalului. Vom ancheta situaţia în comisia de etică“ spune dr. Laurenţiu Holerga, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Vâlcea.  

Acuzaţii de malpraxis

Salomeea Toltiş, în vârstă de 65 de ani, a murit în spital în urmă cu o săptămână, după ce înainte de Paşte a fost adusă cu salvarea la urgenţă. Potrivit familiei, femeia ar fi aşteptat câteva ore bune pe holurile spitalului, înainte ca medicii să o interneze. În plus, rudele acuză cadrele medicale că nu i-au administrat tratamentul corespunzător pentru calmarea durerilor. 

”Mi se spunea că soţia mea nu are nimic şi că se preface, că e obeza şi că trebuie să o iau acasă. A fost internată cu dureri de spate şi după o săptămână a murit în chinuri, cu suspiciunea de stop cardio-respirator. În spital i s-au dat doar banale antiinflamatoare pe care le lua şi acasă şi somnifere“, susţine soţul decedatei, Ion Tolitiş.

Familia decedatei susţine că trei cadre medicale şi mai multe asistente sunt vinovate de neglijenţă. „La autopsie s-au constatat leziuni la nivelul ficatului, cordului şi rinichilor. Vom face şi o analiză toxicologică pentru a vedea dozele de medicamente din sânge“, spune medicul legist Daniel Roncea.