Femeia care salveaza femei

Se lupta pentru altii, lupta pentru a le ajuta pe cele care stau pe marginea soselei si isi vand trupul.

Pentru Iana Matei ele sunt doar femei care au mare nevoie de ajutor, pentru ca multe dintre ele sunt copile si au fost vandute si cumparate pe post de marfa, fara sa poata protesta. Iana Matei spune ca toti oamenii au dreptul la o a doua sansa. In 1998 psihologul Iana Matei s-a intors din Australia, atunci a pus bazele fundatiei "Reaching out" la Pitesti.

Inceputul pentru Iana a fost pasiune. Psiholog ca formatie, Iana a lucrat cu tot felul de oameni. I-a ascultat si i-a ajutat sa treaca peste toate incercarile vietii. Dar viata a pus-o si pe ea intr-o situatie extrema, martor neputincios la nedreptate. Atunci s-a hotarat sa faca dreptate de una singura.

"Ce m-a determinat? In primul rand injustitia pe care o vedeam. Pentru ca daca avem fete de 18-20 de ani care sunt victime ale traficului de-adevarat. Inteleg de ce oamenii spun: e vina ei, stia in ce se baga. Dar cand ai un copil de de 12-13 ani mi se pare strigator la cer sa dai vina pe un copil pentru situatia tragica in care se afla. Atunci a trebuit sa fac ceva!", povesteste aceasta.

Si Iana Matei a facut, intr-adevar ceva, a salvat peste 360 de fete si femei din "sclavia moderna": traficul de fiinte umane. "Stiu doar ca cinci au ajuns din nou in starda. Dar procentul este mult mai mare pentru ca si pe cele care nu tin legatura cu noi le trec tot la salvate", spune ea.

Nu a putut sa faca toate astea singura, asa ca Iana se intoarce adesea spre cei care au fost langa ea:

"Vreau sa ii multumesc lui Dumnezeu ca am putut sa fac ce am facut si lui J.J., care este voluntar la corpul pacii. In 1998 cand eu am venit in tara am fost descurajata de toata lumea, care reactiona aiurea. Atunci am sunat-o pe J.J. Reactia ei mi-a dat putere sa merg inainte", povesteste Iana.

Dar din dar se face rai, asa s-a intamplat si in jurul Ianei. Bunatatea nu s-a intors doar la ea, caci cei pe care i-a ajutat, ii ajuta la randul pe cei aflati in nevoie. Exemple sunt chiar oamenii care o ajuta in centru. Pe Mircea l-a luat langa ea din Rasnov. Era chelner si abia daca-si castiga banii de supravietuire. Azi, Mircea este project manager in adapostul Ianei. "Faptul ca fac parte din echipa, este o onoare pentru mine, aici este o familie si nu astept lucruri in schimb. Eu zic ca menirea noastra de oameni este sa facem bine", spune Mircea Ratiu.

Laura a ajuns la Iana dupa o experienta tulburatoare. A fost cat pe ce sa cada in mainile traficantilor de carne vie. A reusit sa scape, dar experienta a lasat urme adanci. Laura a gasit alinare tot la Iana. "Simteam ca nu imi pot gasi locul si linistea. Iana mi-a redat increderea in mine si m-a facut sa inteleg ca am un rol important", spune Laura, asistent social.

A ramas alaturi de Iana - asa a stiut ea sa-i multumeasca femeii care i-a redat inceredea in viata, ajutandu-le, la randul ei, pe tinerele care gasesc refugiu in adapost.

Dar cel mai mare dar pe care Iana a stiut sa-l faca oamenilor a fost sa le daruiasca o sansa micutelor Catalina si Andreea. Copiii sunt rezultatul unei alte vieti furate. Mama copilelor avea 14 ani si era victima a traficului. Ultimul acoperis al Anisoarei Morcoasa a fost centrul "Reaching Out". A nascut prematur si, din cei trei copii, numai Catalina si Andreea au supravietuit. Aflati in stare extrem de grava, bebelusii au fost transportati, impreuna cu mama lor, la Spitalul Municipal din Bucuresti. De aici, mama le-a disparut fara urma. Ceilalti doi copii au avut de luptat cu sifilisul si meningita. Impreuna cu ei a luptat si Iana.

Daca ar fi sa o ia de la capat Iana ar lua-o pe acelasi drum. Are o singura tristete. "A trebuit sa accept ideea ca nu poti salva pe toata lumea si nici sa ajuti decat pe cei care vor sa fie ajutati", spune Iana, care stie ca si gesturile mici schimba lumea.

Intuneric si lumina - asa arata viata Ianei Matei. Intuneric pentru ca Iana, la cei aproape 48 de ani ai sai, infrunta infractori de care si politia se teme; clanul Clamparilor sau cel al Camatarilor sunt doar cateva exemple. Lumina o pastreaza in suflet si acasa. Sursa: Realitatea TV