Femeia care este alergică la ea însăşi

Victoria McNamara a atins un record trist: este femeia cu cele mai multe alergii din Marea Britanie. Situaţia este atât de gravă încât a devenit alergică la ea însăşi.

Corpul femeii în vârstă de 41 de ani are reacţii violente la aproape orice, inclusiv la propria ei transpiraţie.

Drama lui Vicki McNamara a început în urmă cu 15 ani, după ce a fost înţepată de o albină. De atunci, a devenit prizoniera propriei sale locuinţe. Şi, când îşi face curaj să iasă afară, poartă o mască specială şi mănuşi.

“Îmi este teamă că, într-o zi, alergiile vor reuşi să mă omoare”, a declarat britanica pentru publicaţia “The Sun”. “Este prea periculos pentru mine să las pe cineva să intre în casă, pentru că, până şi cel mai fin miros de parfum, loţiune, cremă sau fum mă îmbolnăveşte”, a mai spus femeia celibatară şi izolată de prieteni şi familie.

Alergică la viaţa modernă

Vicki McNamara spune că este alergică la sute de lucruri. “Cred că mai uşor ar fi să spun la ce nu sunt alergică. Cred că sunt alergică la viaţa modernă. Dar chiar şi în casă sunt în pericol. Trebuie să ţin ferestrele închise mai mereu, în caz că trece cineva pe stradă cu ţigara aprinsă. Imediat ce simt mirosul ma simt rău şi ameţită. Mirosul parfumului mă poate afecta în numai câteva secunde şi mă simt atât de rău încât e ca şi cum simt bucăţi de sticlă prin stomac. Îmi scade tensiunea, îmi simt capul greu, inima îmi bate cu putere, respir cu dificultate, iar apoi leşin. Simt cum mă sufoc. De obicei, mă trezesc câteva zile mai târziu. Dar îmi este teamă că, într-o zi, nu am să mă mai trezesc”, a mai spus aceasta în ediţia de astăzi a ziarului “The Sun”.

Din cauza acestei situaţii, familia şi cei câţiva prieteni o vizitează doar la geam. Însă, nu doar mirosul îi face probleme. Aproape tot ce mănâncă îi provoacă iritaţii sau o fac să se simtă rău. Supravieţuieşte doar cu legume şi fructe pe care le cultivă în grădină şi cu ouă de la găinile din curte.

Chiar şi atunci când vine vorba despre igienă lucrurile sunt complicate. Se spală pe dinţi doar cu o pastă specială, pe care o cumpără de la farmacie cu o prescripţie de la medic. Iar săpunul şi deodorantul nu trebuie să conţină formaldehidă (de obicei regăsită în oje, rimeluri, săpunuri, creme antiage şi deodorante).

Vara este cel mai dificil, pentru că este alergică la propria transpitaţie. Nici creme de protecţie UV nu poate folosi pentru că acestea conţin substanţe care i-ar declanşa imediat o reacţie.

Britanica spune că situaţia ei se înrăutăţeşte de la an la an. Numai în ultimele şase luni a ajuns de două ori la spital, în stare gravă. În ianuarie a ajuns la Urgenţă după ce a avut o reacţie la un anestezic folosit de dentistul ei. Iar luna trecută, muşcătura unei furnici a declanşat o reacţie la fel de periculoasă. Însă, şi mai ironic este faptul că spitalul o poate face pe britanică să se simtă şi mai rău. În desele vizite acolo a descoperit că este alergică la detergentul cu care sunt spălate aşternuturile de pat.

La fel de greu pentru femeia care este alergică la ea însăşi este reacţia oamenilor, atunci când trec pe lângă ea, pe stradă. Echipată cu masca pe faţă şi cu mănuşile speciale, atrage atenţia nedorită chiar şi din partea adulţilor. “Recent, o persoană era atât de concentrată să se uite la mine încât a intrat direct într-un stâlp. Un cuplu de pensionari a răs de masca mea şi a trebuie să le spun că sufăr de o afecţiune care îmi pune viaţa în pericol. După ce am ajuns acasă am plâns. M-a supărat foarte tare incidentul. Dar am refuzat să am o viaţă de prizonier în propria casă”, mai spune femeia care se luptă, în fiecare zi, cu alergiile.

În martie 2011, ea a scris un editorial în ziarul "The Guardian" în care povesteşte ce înseamnă să fii alergic la aproape orice. Citiţi AICI editorialul