Satele au nevoie de o atenție specială, de aceea poate ar trebui înfiinţat un Minister al Satului, care să abordeze integrat comunitatea rurală prin supravegherea lanțului de retail alimentar, managementul resurselor naturale și promovare, a spus Felix Tătaru, președintele GMP Group și unul din inițiatorii proiectului Antreprenorești – Adoptă un sat!.
„O țară fără sate își pierde din identitate. Cum fiecare om are povestea lui, așa fiecare sat are povestea lui. Este important ca fiecare comunitate să-și identifice povestea autentică. Și astfel, satele pot deveni branduri. Avem exemple de localități rurale a căror poveste a devenit brand – Săpânța, Pleșcoi, Viscri, Putna și multe altele. Dincolo de asta, cred că e important ca autoritățile și clasa politică să înțeleagă că satele au nevoie de o atenție specială”, a adăugat Felix Tătaru, unul dintre inițiatorii proiectului Antreprenorești, potrivit unui comunicat al Romanian Business Leaders (RBL).
Programul Antreprenoreşti a fost creat de câţiva oameni de afaceri şi manageri români de succes, reuniţi în asociaţia RBL. Într-o primă etapă, gospodari și reprezentanți ai autorităților din 33 de comune din județele Argeș, Dâmbovița, Prahova şi Vâlcea s-au înscris în acest progam pentru a beneficia de planuri strategice elaborate de asociaţie - de la direcții de finanțare, consultanță juridică, consultanță de marketing și management, la organizarea de schimburi de experiență între sate, facilitarea de piețe de desfacere și programe de educație pentru conștientizarea și valorificarea resurselor.
Internet pentru peste 700 de sate în 2016
Printre cei peste 100 de participanți care s-au strâns ieri la Pitești s-au aflat antreprenori, reprezentanţi ai societăţii civile, primari, fermieri, consilieri locali, profesori şi oameni care vor să dezvolte comunitatea din care fac parte.
“Îmi doresc să îmi fac satul cunoscut şi împreună cu el, produsele obţinute de locuitori, să îmi aduc colegii din copilărie din nou acasă, ca în această comunitate fiica mea să trăiască o copilărie cel puţin la fel de frumoasă ca a mea”, a spus un participant dintr-o comună din Prahova.
La eveniment a fost prezent și Marius Bostan, Ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, care a vorbit despre importanța tehnologiei și internetului în dezvoltarea satului românesc. A prezentat proiectul Ro-Net de introducere a rețelelor de comunicații de bandă largă de nouă generație în peste 700 de sate din România în acest an. Ministrul a exemplificat pentru 3 antreprenori din mediul rural, foști absolvenți ai unui curs e-learning, importanța rețelei, vânzările în afara țării și importanța abilităților digitale.
Comunele din județele Argeș, Dâmbovița, Prahova și Vâlcea se pot înscrie în programul Antreprenorești până la data de 7 iulie.