Revista presei.
Ziua
Felix-PC a facut trafic de influenta
Ca presedinte al PUR, Dan Voiculescu s-a folosit de functie pentru a obtine Institutul de Cercetari Alimentare la un pret subevaluat. Acesta este urmarit penal de DNA.
În dosarul ICA, Dan Voiculescu este urmarit penal, din 24 septembrie, pentru "folosirea de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul bani, bunuri sau alte foloase necuvenite si spalare de bani". Anchetatorii sustin implicarea in dosarul ICA si a actualului director AVAS, Adrian Flavius Pop, si arata ca acesta a fost consilier juridic si sef serviciu in cadrul Directiei Juridice a ADS in "perioada critica", consilier juridic la TV Antena 1, in perioada 2005-2006. Gândul
Raportul generaţiei fără şcoală
MEC va lansa un raport de 162 de pagini, cu zeci de statistici negre despre „Starea învăţământului românesc“. Datele oficiale descriu viitoarea generaţie care va conduce România: una fără şcoală, aproape analfabetă, mult mai slabă decât generaţiile de tineri europeni.
Dintre absolvenţii de liceu, 49% nu au diplomă de bacalaureat. 19% dintre elevi renunţă anual la şcoală. 22% dintre copii nu merg la grădiniţă. 16% dintre şcolarii de clasa a IV-a nu sunt capabili să înţeleagă un text scris. Sunt statistici şi rezultate la teste internaţionale care aruncă România pe ultimele locuri din Europa la calitatea şi eficienţa Educaţiei.
Gazeta Sporturilor Jucătorii Stelei către patron: "Ne păcăleşti la bani!"
Gigi Becali a dezvăluit ieri că l-a sunat pe tehnician pentru a-l ruga să nu demisioneze în urma protestului fanilor publicat de Gazeta Sporturilor. Patronul şi antrenorul Stelei au discutat ieri pe marginea unuia dintre articolele publicate duminică de Gazeta Sporturilor şi anume mesajul redat integral al unui suporter al Stelei, de pe mysport.ro, care solicita demisia lui Lăcătuş.
"L-am sunat imediat pe Lăcătuş şi i-am zis să nu cumva să se ia după ce spun suporterii şi să renunţe la post. I-am explicat că fanii au dreptul la o părere, dar asta nu înseamnă că trebuie să facă exact ce spun ei", a declarat Becali.
Cum a reacţionat Lăcătuş? "Pînă în acest moment, din punctul meu de vedere, am atins toate obiectivele impuse. Locul 2 în campionatul precedent şi calificarea în grupele Ligii Campionilor. În această fază a Champions League nu se poate vorbi despre accesul în primăvară ca fiind un obiectiv. Dacă vom ajunge în situaţia să ratez titlul, voi discuta cu stafful administrativ şi abia atunci putem vorbi despre o demisie" a fost părerea "Fiarei". Jurnalul Naţional România, pe traseul ţigărilor interzise
O investigaţie internaţională a descoperit că Europa este înecată de ţigări ruseşti de contrabandă în valoare de un milliard de dolari pe an. O reţea de fabrici şi trasee a fost pusă la punct de-a lungul continentului începând cu 2004, urmărind rutele companiilor multinaţionale producătoare de ţigări, folosite în trecut la o scară mult mai mare. Noul comerţ la negru implică o singură marcă, Jin Ling, care apare în tot mai multe oraşe şi ţări de pe teritoriul Europei în fiecare lună.
Jin Ling, total necunoscută autorităţilor până acum trei ani, a crescut atât de rapid, încât organele de drept afirmă că acum concurează cu Marlboro la capitolul capturi de contrabandă în Uniunea Europeană. Organizaţia care se află în spatele acestei pieţe negre în continuă creştere, Fabrica de Tutun Baltica (BTF) din Kaliningrad, Rusia, are legături cu două dintre cele mai mari companii producătoare de ţigări din lume. Reţeaua acesteia din Rusia şi Ucraina a fost iniţial deţinută şi condusă de filiale ale grupului Japan Tobacco International (JTI), al treilea producător de ţigarete din lume.
Cotidianul Şeful Agenţiei Antidrog mai trage pe nară un milion de euro
Agenţia Naţională Antidrog, condusă de chestorul Pavel Abraham, a primit de la Guvern un milion de euro ca să convingă câţiva adolescenţi să se lase de droguri, de fumat sau de băut.
Agenţia Naţională Antidrog (ANA) a primit de la Guvern 3.944.000 de lei noi, adică peste un milion de euro, drept finanţare pentru „programul de interes naţional de prevenire a consumului de tutun, alcool şi droguri - 2009-2012”. Programul cuprinde nouă subprograme şi banii vor putea fi accesaţi, prin licitaţie organizată de ANA, de către ONG-uri pe bază de proiecte. Tot Agenţia Antidrog este cea care va controla modul de utilizare a fondurilor.
Libertatea
Candidaţii milionari nu vor mai da pomeni electorale
Milionarii români care s-au înscris în cursa electorală promit că nu vor oferi mâncare şi petreceri gratuite alegătorilor. Mulţi dintre ei au declarat pentru agenţia de presă NewsIn că vor cheltui bani puţini în campanie, preferând să-şi facă mai bine cunoscut programul politic prin discuţii “faţă în faţă” cu oamenii.
Preşedintele PNG, Gigi Becali, care are o avere estimată la 3 miliarde de euro, candidat în colegiul 20 de deputaţi ai Capitalei, din sectorul 5, spune că nu va face pomeni electorale cu mici, salam şi băutură.
România Liberă
Spagile la vama tin contrabanda in viata
Traficul de marfuri de contrabanda din Ucraina si Moldova a supravietuit intrarii Romaniei in Uniunea Europeana, in ciuda masurilor anuntate de securizare a frontierelor. Pietele din orasele din apropierea granitei sau chiar din Bucuresti sunt in continuare pline de tigari, alcool, alimente, imbracaminte care se vand aici fara ca statul roman sa incaseze vreo taxa. Lucrurile merg bine pentru comercianti, atata vreme cat le dau vamesilor "partea lor". Reporterii "Romaniei libere" au trecut de mai multe ori prin punctele de frontiera cu Moldova si Ucraina si au adus in tara alcool, tigari si fructe in cantitati mult mai mari decat cele prevazute de lege.
Jurnalistii nu au facut altceva decat sa se amestece printre sutele, miile de traficanti care traiesc de pe urma acestui comert transfrontalier. Au aflat astfel ca exista "tarife" fixe la spagile care se dau vamesilor pentru ca vanzatorii sa scape necontrolati. Reporterii au mai constatat ca in randul functionarilor de la frontiere exista totusi teama de a nu fi prinsi in flagrant atunci cand iau bani. Din acest motiv, atunci cand au de-a face cu romani se gandesc de doua ori inainte sa primeasca vreo atentie. Moldovenii si ucrainenii sunt insa "vamuiti" fara nici o jena.
Cancan
O zi din viata celui mai fericit bugetar
Cancan si-a propus sa ridice un colt al paturii care inveleste personalitatea si activitatea celui mai bine platit slujbas al statului roman, l-am numit pe italianul Giovanni Ravasio. Pas cu pas, paparazzii nostri l-au urmarit, recent, pe presedintele Fondului Proprietatea, intr-una dintre cele doua zile pe care le petrece, lunar, in tara noastra, ca sa isi justifice uriasul salariu, de multe mii de euro. Iar concluzia "filajului" a fost una destul de neplacuta pentru contribuabilii romani: Ravasio nu se prea omoara cu munca. Si inca ceva: e cam zgarcit pentru posibilitatile sale financiare.
Adevărul
Criză de soldaţi în Armata Română
Armata Română a ieşit în Piaţa Palatului pentru a-şi face publică oferta de locuri de muncă. Ministerul Apărării, organizatorul Târgului MIL FEST, încearcă să recruteze 4.500 de soldaţi şi de gradaţi tot anul viitor. Pentru a-i atrage pe tineri, organizatorii au ieşit în stradă cu ce au avut mai bun. Tanchete şi armament uşor. Majoritatea vizitatorilor au fost tineri, fascinaţi de arme sau de tancuri şi mai puţin atraşi de o carieră militară.
Oferta Ministerului Apărării este atractivă pentru cei care visează la o carieră militară, însă când vine vorba de salarii, un debutant se alege cu puţin peste 200 de euro. Salariul de pornire este de 1.130 de lei pentru soldaţi şi 1.228 de lei pentru caporali. Un subofiţer câştigă până la 1.500 de lei, în timp ce un tânăr locotenent are în jur de 1.800 de lei. La biroul de informare, un cuplu aflat în trecere şi-a înscris ”preventiv” fiica, studentă în ultimul an la Administraţie Publică, pe listele celor interesaţi.