Alianţa PSD-PC nu se rupe, dar moare încet. Conservatorii lucrează de pe acum la "lipirea" de PNL din 2012.
Din Alianţa PSD-PC nu a mai rămas decât colaborarea parlamentară şi funcţia de vicepre şedinte al Senatului, deţinută de Dan Voiculescu. Cele două formaţiuni politice nu mai au un viitor împreună.
Oficial, protocolul dintre PSD şi PC rămâne valabil. Neoficial, conservatorii lucrează, în perspectiva alegerilor parlamentare din 2012, la ruptura de PSD şi la "lipirea" de PNL.
"PC va candida pe liste proprii la alegerile locale din 2012", a declarat, pentru EVZ, Bogdan Ciucă, vicepreşedinte al conservatorilor. Acesta este semnalul că protocolul alianţei PSD-PC nu va fi reînnoit după expirare.
Oficial, protocolul nu va fi denunţat. "Nu au existat astfel de discuţii", a comentat Bogdan Ciucă zvonurile despre o eventuală intenţie a PC de a rupe protocolul cu PSD. El spune însă că apariţia acestor zvonuri s-ar putea explica prin faptul că PC a început să se pregătească de campania din 2012. Din aceste pregătiri face parte şi "dezlipirea imaginii PC de anexă a PSD". "PC este un partid, nu o filială a PSD. La nivelul percepţiei publice suntem consideraţi o anexă a PSD. E o percepţie cu care ne luptăm", spune Bogdan Ciucă.
Vicepreşedintele PC spune că protocolul cu PSD a fost constituit pe câteva elemente: alegerile parlamentare, alegerile prezidenţiale, alegerile europarlamentare.
Voiculescu ţine la funcţia de vicepreşedinte al Senatului
Ruptura dintre cele două partide a fost prefaţată şi de o declaraţie a preşedintelui PSD, Victor Ponta, care i-a invitat practic pe conservatori să-şi caute alţi aliaţi la viitoarele alegeri. "Cred că vor candida singuri şi la locale, şi la parlamentare. Am luat în serios acest anunţ al lor şi le urez succes", afirma recent Victor Ponta la emisiunea "2+1", de la postul B1.
Comunicarea dintre cele două partide s-a rupt la scurt timp după ce Mircea Geoană nu a mai fost preşedintele PSD. Alianţa se baza pe relaţia personală dintre Voiculescu şi Geoană. O relaţie similară nu există şi în ceea ce-l priveşte pe Victor Ponta care, în nenumărate rânduri, şi-a manifestat răceala faţă de moguli.
Conservatorii nu au niciun interes să rupă acum protocolul cu PSD. Dan Voiculescu şi-ar pierde automat funcţia de vicepreşedinte al Senatului, poziţie cedată de social-democraţi. La nivelul PSD au existat mai multe momente când s-a pus problema ca Voiculescu să fie lăsat fără funcţie. Şi când era Mircea Geoană preşedinte al partidului, dar şi în mandatul lui Victor Ponta, s-au respins aceste iniţiative cu argumentul că "PSD are încă nevoie de televiziunea lui Voiculescu".
PNL: PC este un partid onest
Aceeaşi "nevoie de Antene" o simt şi liberalii. Crin Antonescu are un partid, dar nu are o televiziune. Dan Voiculescu are o televiziune, dar nu are un partid. Aici este începutul unei mari "prietenii" care se va naşte între PNL şi PC înaintea alegerilor parlamentare din 2012.
Deşi susţin că e mult prea devreme să se discute despre o alianţă electorală la tribunal cu PC, liberalii nu exclud posibilitatea ca în 2012 să-i ia în spate pe conservatori.
Ideea are deja adepţi la vârful PNL: vicepreşedinţii Mihai Voicu şi Relu Fenechiu. "Cu PC păstrăm colaborarea parlamentară şi în teritoriu. Consider că PC este un partid de opoziţie onest, cu idei bune, în special în domeniul economic. Eu, personal, am mai spus-o, susţin o colaborare electorală, dar asta nu e deocamdată o discuţie în PNL", a declarat Voicu pentru EVZ.
"Este în regulă! Atât timp cât avem o platformă comună pe care să o agreăm, sunt de acord", a comentat scurt şi Relu Fenechiu, întrebat dacă ar vota în interiorul partidului pentru o astfel de alianţă.