Febra cautatorilor de carte

Volumele scrise de Hemingway, Pamuk si Al Gore ne vor lua ochii la Gaudeamus.

La targul de Carte Gaudeamus, aflat la a XIV-a editie, care se deschide azi la Pavilionul Central al Romexpo, nu mai putin de 450 de expozanti isi desfasoara standurile pe o suprafata de 10.000 de metri patrati.

Printre atractiile editoriale se numara seria de autor „Ernest Hemingway”, de la Polirom, cu  volumele „Batranul si marea” si „Zapezile de pe Kilimanjaro si alte povestiri”, care se alatura „Fortaretei albe”, ultimul roman al lui Orhan Pamuk, aparut la Curtea Veche. 

Targul va fi deschis de astazi pana vineri, intre orele 11.00 si 20.00, sambata, intre orele 10.00 si 20.00, si duminica, intre orele 10.00 si 16.00. Biletul de intrare costa 3 lei. Studentii, elevii si cadrele didactice au intrarea gratuita. Reducerile la preturile cartilor sunt intre 10% si 50%. „Jurnalul Cultural” va transmite editii direct, intre orele 12.00-12.30 si 18.55-19.30.

CARTI RECOMANDATE DE "EVENIMENTUL ZILEI"

„Zapezile de pe Kilimanjaro” „Zapezile de pe Kilimanjaro si alte povestiri”, aparuta in Biblioteca Polirom, este o colectie de naratiuni scurte, cu un puternic caracter autobiografic, nascute din pasiunea lui Ernest Hemingway pentru vanatoare, precum si din experientele dramatice din timpul razboiului. Hemingway declara ca personajul principal este inspirat din „viata singurului om care nu ma poate da in judecata - adica eu”.

„Fortareata alba”

In romanul lui Orhan Pamuk, editat de Curtea Veche, doua orase fabuloase, Venetia si Istanbulul, doua lumi in dialog, Occidentul si Orientul, si doua personaje bizare isi intersecteaza drumurile. Comparatiile castigatorului Nobel de anul trecut cu Kafka si Calvino nu sunt o exagerare, pentru ca gravitatea, finetea si subtilitatea stilului razbat din fiecare pagina. Romanul a fost distins cu Independent Foreign Fiction Prize in 1990.

„Un adevar incomod

Volumul „Un adevar incomod”, semnat de Al Gore, laureatul Premiului Nobel pentru Pace de anul acesta, este un semnal de alarma, pentru ca prezinta consecintele incalzirii globale. Cartea de la Rao contine grafice, cu fotografii spectaculoase. „Cartile au puterea de a schimba discursurile publice mai mult decat orice alta forma de media”, a spus fostul vicepresedinte american.

„Mi-e rau la cap, ma doare mintea

Desi au fost taxate in „Fie-ne tranzitia usoara”, vedetele spatiului nostru public au continuat sa emita ineptii, iar Radu Paraschivescu le-a adunat intr-o noua carte, „Mi-e rau la cap, ma doare mintea”, editata de Humanitas. Din muzica si din televiziune, din fotbal, din politica, din sanatate, din literatura si din relatii de cuplu, autorul a strans perle savuroase, care nu iarta discursul a numeroase VIP-uri.

„Paria”

Un tanar functionar francez pleaca in misiune in India, unde intalneste personaje ciudate, un agronom american sclipitor, dar cinic, care il va atrage in mrejele unui proiect monstruos. Cartea, aparuta la Editura Trei, este o consemnare romaneasca a calatoriilor lui Pascal Bruckner intr-o Indie fantasmagorica, unde a fost impresionat de copiii infometati, in antiteza dureroasa cu bogatii indestulati.

Cititi si:

"Orbitor" la Gaudeamus