Un document oficial obținut de rețeaua media progresistă TYT (The Young Turks) și publicat de Newsweek săptămâna trecută arată că FBI consideră că mișcările extremiste ale „identitarilor de culoare” reprezintă cea mai mare amenințare la adresa securității Statelor Unite ale Americii.
Documentul redactat de FBI susține că această amenințare este superioară pericolelor care vin din partea grupurilor care militează pentru supremația rasei albe sau a organizațiilor islamiste de tip al-Qaeda.
Documentul, care stabilește prioritățile FBI, arată că activitățile teroriste sunt principala provocare a următoarelor luni. Pe următoarele locuri se află lupta cu infracțiunile informatice și acțiunile de contrainformații.
Raportul intern susține că „extremiștii identitari de culoare” sunt cei mai predispuși să folosească „forța sau violența pentru a încălca legea penală”.
Potrivit biroului federal, aceasta este modalitatea în care aceste grupuri răspund rasismului latent al societății, dar și violenței poliției. Mai mult, FBI crede că unii lideri, clasificați ca foarte periculoși, ar acționa cu unicul scop de a „crea o patrie separată sau o instituție socială autonomă de culoare”, fără a menționa, însă, nicio infracțiune sau atacuri specifice în acest sens.
Termenul „mișcări identitare de culoare” a stârnit multe critici încă din 2017, când FBI l-a folosit pentru prima oară într-un raport. Pentru activiștii de stânga, sintagma este rasistă, pentru că îi pune pe militanții de culoare pe același plan cu cei care luptă pentru supremația rasei albe.
Raportul nu ține, însă, cont de interdicțiile corectitudinii politice și spune lucrurilor pe nume. Pericolul e major, dat fiind că au apărut chiar și apelurile la secesiunea fizică sau psihologică a comunității de culoare. Aceste idei au fost vehiculate în timpul protestelor organizate de grupul Black Lives Matter (sponsorizat puternic de George Soros n.r,), după moartea lui Michael Brown în 2014 la Ferguson, în Missouri, în timpul unei încăierări cu poliția.
Amenințarea terorismului de culoare nu este, însă, o noutate pentru Statele Unite. În închisorile din țară se mai află, încă, deținuți care au executat decenii întregi de detenție ca urmare a acțiunilor teroriste desfășurate în anii 60 și 70 ai secolului trecut.
E vorba de extremiști din mișcarea Panterelor Negre, care, spre deosebire de acțiunile pașnice ale mișcării pentru drepturi civile conduse de Martin Luther King, s-au inspirat de la grupurile revoluționare din Angola, Mozambic sau Vietnam.
De altfel, directorul FBI de la acea vreme, J. Edgar Hoover, numea partidul Black Panther „cea mai mare amenințare la adresa securității interne a țării”. A existat, de altfel, un adevărat război între autorități și revoluționarii de culoare.
Între 1968 și 1970 s-au înregistrat 28 de confruntări armate cu poliția locală sau agenții FBI, în care 19 dintre teroriștii din Armata de Eliberare Neagră (brațul armat al Panterelor Negre) au fost uciși. De partea cealaltă, sindicatele de poliție susțin că Armata de Eliberare Neagră este responsabilă pentru moartea a cel puțin 13 agenți.
Să fie vorba de o resurecție a Panterelor Negre în SUA? Greu de spus. Oricum, acest clasament al riscului redactat de FBI este neașteptat, dacă luăm în calcul faptul că, în iulie, directorul FBI declara că 40% din cazurile de terorism din SUA sunt legate de grupurile care promovează supremația albă.