Fata se mută cu iubitul ei

Nu te speria, dar este necesar să aveţi o discuţie în care să-i explici că acest lucru nu trebuie să fie doar o toană.

Copilul tău tocmai te-a anunţat că vrea să plece de acasă şi să se mute cu partenerul său, dar tu nu crezi că el este suficient de responsabil şi de matur pentru acest lucru şi nici că va putea să se descurce fără tine. Ce este de făcut?

Psihoterapeutul de familie şi cuplu Diana Laura Ciubotaru spune că plecatul copiilor de acasă este o etapă normală în ciclul vieţii de familie. Este recomandat, dacă nu vrei să fii luat prin surprindere cu o astfel de decizie din partea copilului tău, să ai din timp o relaţie foarte bună cu el. Atunci când el devine adolescent, tu trebuie să începi să-l tratezi ca pe un adult.

„Trebuie să treci peste etapa în care tu, ca părinte, rişti să-ţi laşi copilul să-şi câştige autonomia şi să demonstreze că e pregătit să-şi asume rolul unui adult. În caz contrar, te vei speria la ideea plecării lui de acasă şi veţi intra în conflict“, explică Diana Laura Ciubotaru.

Evită să te cerţi cu copilul. Specialiştii spun că şi în cazul foarte delicat în care această decizie vine din partea unui minor, tot nu este indicat să-i spui că nu-l vei lăsa să plece nici în ruptul capului.

„Este bine ca părinţii să nu se îndepărteze de copil, chiar dacă acesta decide să se mute, ci să rămână un sprijin pentru el. Să ştie că, dacă lucrurile între el şi partenerul său nu merg, se poate întoarce acasă. Este indicat să se evite conflictul cât de mult posibil“, spune psihologul Cristiana Bacalu.

Fiind vorba despre un minor, trebuie să încerci să-l convingi să rămână acasă, dar asta nu înseamnă să-i critici comportamentul sau, mai rău, partenerul.

„Dacă vei încerca să-l convingi că partenerul nu este bun, se va îndepărta de tine şi se va apropia şi mai mult de el. Este indicat să cunoşti persoana cu care vrea să se mute, să o primeşti la tine acasă şi să încerci să formezi o relaţie între voi“, recomandă Cristiana Bacalu. Nu-i spune „eşti prea mic“! Cei mai mulţi părinţi greşesc atunci când le spun copiilor ceva de genul „eşti prea mic“, „eu am mai multă experienţă şi ştiu mai bine cum stau lucrurile“, „eu te-am făcut pe tine şi nu tu pe mine, aşa că trebuie să mă asculţi“, sunt de părere psihologii.

Acesta este doar un stil autoritar şi chiar dacă odrasla va rămâne acasă, nu înseamnă că te va asculta.

Este bine să mai porţi o discuţie încurajatoare. „Spune-i ceva de genul «poate am greşit faţă de tine şi tu nu mai eşti un copil. De acum încolo, te voi trata ca pe un adult. Îmi doresc ca decizia ta să fie bună. Deşi nu cred asta, îţi respect hotărârea»“, explică psihoterapeutul Anda Păcurar.

Practic, din discuţie, copilul trebuie să înţeleagă că plecatul de acasă nu este o toană.

ALTERNATIVĂ

Propune-le să stea la tine împreună

Dacă nu ai reuşit să-i schimbi hotărârea, o soluţie bună este să propui noului cuplu să stea o perioadă la tine. În acest timp, copilul va vedea, efectiv, ce înseamnă viaţa de cuplu. „Spune-le că eşti de acord să stea la tine, dar că ei trebuie să-şi gătească, să spele şi să se întreţină singuri. Trebuie să-i reduci copilului tău şi bugetul, dar nu la zero, pentru că rişti să se apuce de lucruri rele“, sugerează psihologul Cristiana Bacalu.