Fața mai puțin întunecată a pandemiei. Ce s-a întâmplat pe piața muncii

Muncitori Sursa foto: EVZ

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS), au scăzut accidentele de muncă în pandemia de coronavirus.

Un număr de 746 de persoane au suferit accidente de muncă în primul trimestru din acest an, cu 48,9% mai puţine faţă de aceeaşi perioadă din 2019, iar dintre acestea 12 şi-au pierdut viaţa, conform datelor centralizate de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS).

Cele mai multe accidente de muncă s-au înregistrat în sectoarele: comerţ cu amănuntul, cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor (48 de accidentaţi, echivalentul a 6,4% din totalul accidentaţilor din economia naţională), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (47 accidentaţi, 6,3% din total) şi construcţii de clădiri (47 de accidentaţi, 6,3% din total).

Sectoarele unde au fost consemnate cel mai mare număr de accidente de muncă mortale au fost: construcţii de clădiri - 3 accidentaţi mortal, reprezentând 25% din totalul accidentaţilor mortal, silvicultură şi exploatare forestieră şi transporturi terestre şi transporturi prin conducte - cu câte doi accidentaţi mortal.

Un număr mare de accidentaţi în muncă s-a înregistrat în primele trei luni ale anului 2020 în Bucureşti - 66 accidentaţi reprezentând 8,8% din totalul accidentaţilor pe ţară, şi în judeţele Braşov - 66 accidentaţi (8,8% din total), Timiş (41 accidentaţi, 5,5% din total) şi Maramureş (39 accidentaţi, 5,2% din total).

Din punct de vedere al vârstei persoanelor accidentate, analiza accidentelor de muncă a evidenţiat faptul că persoanele cu vârsta cuprinsă între 50- 60 de ani au deţinut ponderea cea mai mare, de 31,8%, urmate de persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 - 50 de ani, cu o pondere de 25,5% din totalul persoanelor accidentate în primele trei luni ale anului 2020.

Persoanele din grupa de vârstă 50 - 60 de ani au ponderea cea mai mare, de 58,3% din totalul accidentaţilor mortal.

Pe de altă parte, din punct de vedere al vechimii la locul de muncă al accidentaţilor, a rezultat faptul că 68,3%, adică 509 de lucrători din totalul accidentaţilor, erau persoane cu vechime de până la 5 ani (din care 42,6%, adică 318 lucrători accidentaţi cu vechime la locul de muncă între 1 şi 3 ani), iar cei din grupa de vechime 5 - 10 ani au reprezentat 13,9% din totalul accidentaţilor, informează Agerpres.