O tânără cercetătoare din Franța a fost premiată pentru munca sa de cercetare asupra albinelor. Acestea au demonstrat o serie de capacități uluitoare.
Albinele sunt creaturi fascinante, dotate cu inteligență și capabile să îndeplinească sarcini complexe. Aurore Avargues-Weber, 31 de ani, cercetătoare la Universitatea de Științe din Toulouse, va fi recompensată cu premiul fundației L`Oreal-Unesco pentru rezultatele cercetărilor sale asupra acestor insecte incredibile. Tânăra savantă a reușit să demonstreze „marea capacitate de abstractizare a albinelor: știu să numere și să recunoască un chip uman”.
Plasate la intrarea unui labirint, albinele au identificat diferitele semne înscrise pe o hartă, le-au memorat și au știut apoi de fiecare dată să aleagă corect ieșirea care era indicată printr-un semn reprezentând o recompensă.
Cercetătoarea a reușit apoi să demonstreze că albinele studiate nu erau conduse doar de instinct. Un test efectuat în aer liber a arătat puterea lor de a se „adapta la mediu și la experiențele trăite”.
Până acum, capacitatea de a pune diverse elemente într-o relație era considerată apanaj al ființelor umane și al unora dintre maimuțe.
Cercetătoarea își propune să înțeleagă felul în care albinele îndeplinesc aceste sarcini complexe cu atât de puțini neuroni (un milion, în vreme ce omul are peste 100 de miliarde). Are în vedere mai multe variante de reflecție: creierul lor dispune de o metodă mai eficientă de tratare a informației decât creierul uman? Este oare posibil ca același neuron să fie folosit pentru funcții diferite?