Farmec de Maramures

CRISTINA SOLOC (TVR 2). Prezentatoarea emisiunii "Moto Magia" si-a petrecut Craciunul in Viseu, Maramures, alaturi de sotul sau, Catalin, si de baietelul lor, Alexandru.

Odata ce-ai apucat sa petreci un Craciun in Maramures, cu siguranta te vei intoarce acolo. Nu exista loc mai incarcat de traditie decat  Maramuresul. De Craciun, parca mai mult decat oricand, Maramuresul te cheama.

Limuzine si carute

Incarcam „jumatate de casa” in masina (pentru ca nevoile unui bebelus de opt luni sunt multe si marunte) si plecam spre Maramures pe Valea Prahovei. Drumul nu a fost atat de aglomerat pe cat ne asteptam.

Odata ajuns in Viseu, nu poate sa nu te amuze naturaletea cu care circula pe aceleasi strazi cele mai noi modele de masini si carute trase de cai. De altfel, Viseul in sine este un oras al contrastelor, cu case taranesti si vile, cu oameni imbracati in costume populare, dar si tineri care poarta doar haine de firma si accesorii scumpe. Dar cel mai interesant este ca, desi se spune ca in general satul pastreaza traditiile, si in orasul Viseu traiesti Craciunul la fel cum l-au trait generatii intregi de viseuani.

Obiceiuri bine pastrate

In seara de Craciun, toti viseuanii lasa portile deschise ca sa vina colindatorii. Dupa ora 20.00, tineri si copii, imbracati in costume populare sau mascati, vin sa colinde gazdele bune, iar daca simti nevoia sa platesti colinda, gazda nu se supara. Se spune ca rasplatind colindatorii o sa-ti mearga bine tot anul.

La miezul noptii, chiar daca nu esti credincios, merita sa mergi la biserica pentru spectacolul oferit de Viflaim, punctul de atractie al Viseului in perioada Craciunului. Viflaimul este un teatru popular care infatiseaza nasterea lui Iisus si fuga Mariei si a lui Iosif. In foarte putine locuri s-a mai pastrat acest obicei, iar Viseul are cele mai multe si mai mari Viflaime, cate doua-trei la fiecare biserica. O multime de turisti straini vin in Viseu de Craciun, special pentru a le vedea.

In Viflaim sunt cam 24 de tineri intruchipand personaje din Biblie, dar speciale sunt personajele ilare, care nu au un rol important in sceneta, dar care fac deliciul spectatorilor, adica „dracii” si „Jidul”. Dracii poarta niste clopote imense, care cantaresc zeci de kilograme si fac un zgomot infernal. Acestia, impreuna cu „Jidul”, care poarta o masca hidoasa, deschid calea colindatorilor din Viflaim. Daca nu ai reusit sa vezi Viflaimul la biserica, poti sa-i chemi spre dimineata sau a doua zi sa te colinde doar pe tine pentru 200 de lei, dar distractia merita toti banii, mai ales daca esti cu un grup.

Peisaje de vis

Dupa Craciun merita sa vizitezi imprejurimile. Ar fi pacat sa ajungi in Viseu si sa nu faci o plimbare de doar 20 de kilometri ca sa vizitezi statiunea Borsa Complex, de la poalele masivului Pietrosul, din Muntii Rodnei. Aici exista una dintre cele mai abrupte partii de schi din Europa, cu telecabina si teleschi, baruri si restaurante moderne, dar mai ales cu un peisaj de vis. Dar si mai mare pacat ar fi daca n-ai ajunge la manastirea de la Barsana, situata la vreo 30 de kilometri de Viseu, pe valea Izei. Este atata frumusete si liniste acolo incat ai impresia ca esti cu adevarat in rai.

Doar o mica tristete am avut in Maramures. A fost singurul Craciun fara zapada. Dar cine stie, poate, la anul, cand sigur ne vom intoarce acolo, vom petrece un Craciun mai alb.

Cazare

Pensiuni pentru toate gusturile

Ca orice orasel de provincie care se respecta, Viseul are si el doua hoteluri - de doua, respectiv, trei stele -, dar poti sta la fel de confortabil, cu bani mai putini, la pensiuni, unde atmosfera este mult mai calda.

Cu 50 de lei, in care ti se ofera si micul dejun, te poti caza, in functie de preferinte, la o pensiune de trei margarete, in stil maramuresan (la „Punguta cu doi bani”), sau poti alege o pensiune cu restaurant, sauna, masaj, jacuzzi si un minihelesteu plin cu pastravi (pensiunea „Nagy”).

Restaurant

Traditie la „Perla Maramuresului”

Daca ajungi la Pensiunea „Nagy”, iti recomand sa rogi gazda sa-ti prepare un pastrav prajit cu mamaliguta. E cel mai bun peste pe care l-am mancat vreodata, iar preturile sunt acceptabile. In general, acestea nu sunt mai mici decat cele din Bucuresti.

Poti opri si la „Perla Maramuresului”, un restaurant traditional, aflat chiar in centrul Borsei, unde se gateste exceptional. Am mancat acolo o ciulama de ciuperci cu mamaliguta de cartofi delicioasa.

O astfel de portie a costat 9 lei.

Sfaturi

Atentie, pericol de... palinca!

Daca iti plac calatoriile cu masina, noua ore (de la Bucuresti la Viseul de Sus) sunt de-a dreptul relaxante pentru ca drumurile sunt bune, iar orasele prin care treci sunt frumoase si ingrijite. Ca varianta, exista si acceleratul, cu care faci cam 13 ore.

Daca te cazezi la pensiune ai grija cata palinca poti sa „duci” pentru ca gazdelor nu le place sa fie refuzate.

Cand esti colindat de Viflaim, fii pregatit cu hartii de 5 lei pentru ca „dracii” au dreptul sa-ti ceara „pocinoc”, adica plata.