Faraon, noul drog care ucide, confiscat de la o rețea cu ramificații în Spania

La sfârșitul lunii sptembrie, Evenimentul zilei a adus în prim plan fenomenul care lua amploare în țară, chiar sub ochii autorităților. Renumita stare „zombie” era dată de un drog la îndemâna oricui – șoricioaica - fiind de fapt o otravă care se folosește împotriva rozătoarelor. Dacă acest drog este folosit în mod special de plebea din țară, cei mai bogați se pot bucura de drogul Faraon, apărut în cantități mai mari în România și care face ravagii, de câteva luni, în cluburile din Sectoarele 1 și 2 din Capitală.

Drogul se găsește sub formă de comprimate sintetice de tip ecstasy. Pastilele sunt de culoare gri și au forma capului unui faraon. Denumirea și forma vin de la efectul acestora după consum. Dependentul simte că plutește, că se înalţă suprem și este puternic precum un faraon. „Unii consumatori preferă să combine efectul „faraonului” cu cocaină, drogul clasic din cluburi. Această combinație este puternică și poate fi chiar mortală”, explică oamenii legii.

Vânați timp de 5 luni

Polițiștii antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate din Capitală (BCCO), s-au aflat timp de cinci luni într-una din cele mai importante operațiuni din 2019: destructurarea unei rețele de trafic de droguri. Membrii rețelei procurau din Spania acest tip de drog și cocaină și îl distribuiau către dealerii de la nivel inferior din București. Pastilele erau vândute ulterior către persoanele care frecventau cluburile din Sectoarele 1 și 2 din Capitală. Polițiștii antidrog au urmărit în perioada iunie-octombrie 2019 membrii rețelei și au capturat peste 4.600 de comprimate ale acestui drog și aproape jumătate de kilogram de cocaină. Pe piața neagră, această captură are o valoare în jur de 100.000 €. Cei doi coordonatori ai rețelei au fost arestați.

Nenorocirea faraonilor

Grupul european de verificare a medicamentelor care a analizat tableta drogului și a emis o atenționare „doză mare”, deoarece conține mai mult de 120 mg de MDMA. În caz de supradozaj, temperatura corpului crește mai mult și pot apărea halucinații. „Este periculos deoarece foarte mulți îl folosesc în combinație cu cocaina, iar dacă unul din droguri dă o stare de anxietate, o stare de teamă, de frică, celălalt ca și compoziție dă o stare de putere, o stare de siguranță. Iar în această combinație, efectele asupra consumatorului sunt dintre cele mai diverse, putând să se ajungă în condițiile de policonsum, poate duce până la deces”, a declarat pentru EVZ, Lazăr Gigel, director executiv Centrul Internațional Antidrog și pentru Depturile Omului (CIADO). Consumatorilor acestui drog, în zilele următoare, le crește depresia, lipsa de concentrare, insomnia și pierderea poftei de mâncare.

Drog de fiță

Conform datelor pe care CIADO le are, acest tip de drog „este cu mult mai scump decât celelate droguri apărute până acum din categoria Ecstasy”, a menționat Lazăr Gigel. Din acest motiv putem spune că Faraonul nu se comercializa decât în cluburile din Sectoarele 1 și 2 din Capitală. Surse din cadrul Agenției Naționale Antidrog au declarat pentru EVZ că nu au primit avertizare de alertă de la Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie din Lisabona.

Unde greșește România

„Ar trebui făcute multe, numai că nu se dorește”, este de părere Lazăr Gigel, continuând că „în primul rând BCCO trebuie consolidat mai bine și dotat cu tehnologie de ultimă generație. De asemenea, trebuie asigurate resurse financiare suficiente pentru a-și desfășura activitatea de combatere a traficului de droguri. Iar Agenția Națională Antidrog ar trebui să asigure resursele financiare la nivel central, dar și pentru Centrele de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, care sunt ineficiente, atât pentru lipsă de personal cât și pentru resursă financiară. Una dintre cele mai importante și, totodată eficiente măsuri care se pot lua este faptul tot sistemul de prevenire și combatere din România trebuie regândit din temelie”.

Explozie a consumului de droguri

Lazăr Gigel, director executiv CIADO

Experții în antidrog susțin că drogurile apar în România pe două filiere. Fie pe cea asiatică, fie pe cea din Europa Occidentală. Orice drog apărut nou, în maximum trei luni se găsește și în România. Conform ultimului raport al consumului de droguri, în România sunt 6.1% consumatori, după cum precizează Lazăr Gigel. „Asta înseamnă o piață de minimum 650.000-700.000 de persoane. Este foarte clar că la o asmenea piață, dealerii își axează foarte mult activitatea pe atragerea cât mai multor consumatori. Din păcate, statul român începând din 2012 de când a reorganizat Agenția Națională Antidrog, a făcut o catastrofă sub aspectul prevenirii și combaterii. Și ne-am trezit în situația în care de la o cifră de 1.7% consumatori de droguri în 2010, avem 6.1% în prezent. Avem o creștere de cinci ori mai mare față de orice țară Occidentală. Și nimeni nu a făcut nimic în acest sens. Și ca și o concluzie din partea noastră, pe fondul inexistenței politicilor reale de prevenire atât la nivel național cât și la nivel local să nu mire pe nimeni dacă la următorul GPS (General Population Situation), care va fi publicat ca și prevalențe în 2020, dacă creșterea va fi de încă 3 procente în doar 4 ani. Deci aceasta este previziunea pe care noi o avem deja structurată ca și cercetare, și o așteptăm și pe cea oficială a Comisiei Europene din 2020, dar și la ei, și la noi, ne îndreptăm spre o creștere cu minimum 3 procente consum la populație generală. Lucru care este foarte grav”, spune Lazăr Gigel.

„În premieră vă pot spune că am terminat centralizarea tuturor răspunsurilor venite de la primăriile și consiliile județene din țară privind Strategia Națională Antidrog pe perioada 2013-2018 . Am constatat cu multă amărăciune că 97% dintre ele nu au aplicat strategia sub nicio formă – nici de prevenire, nici de alternative, nici de educație civică sau culturală. Asta în condițiile în care au adoptat Strategia Municipală și Județeană antidrog și nu au aplicat absolut nimic din 2013”, conchide Lazăr Gigel.