Cluburile "tinere", ca Boa sau Gang, reprezintă o ameninţare pentru consacratele Bamboo sau Fratelli.
Cine nu iese joia în club nu există - spune high-lifeul bucureştean, deşi nici petrecerile de vineri nau stricat nimănui, iar nopţile de sâmbătă au fost, cu siguranţă, inventate numai pentru asta. Supremaţia consacratelor Bamboo sau Fratelli în nopţile bucureştenilor cu chef şi pretenţii e serios ameninţată de mai nou apărutele Boa, Bellagio sau Player, care câştigă teren în ani de criză, deşi îşi triază clientela cu promisiunea exclusivismului, deci cu nume sonore, ingrediente de firmă şi preţuri ridicate.
Formula magică a nopţilor albe din Capitală, stabilă o vreme, s-a schimbat subtil în ultimii ani: competitori puternici precum Bonsai sau Office au dispărut, locuri cu potenţial, precum Turabo, sunt ameninţate de faliment, "veterani" ca Bamboo sau Fratelli s-au redefinit, îmbogăţindu-şi oferta, în timp ce proaspăt apărutele Boa sau Bellagio doresc să intre "în cărţi" şi în graţiile celor care asigură, pe zi, defilarea de maşini de lux din Dorobanţi sau Floreasca.
Cert este că lumea mişună, asigurând aglomeraţia de sfârşit de săptămână în subsolurile cool din Centrul Vechi, în discotecile cât nişte hale de avion din Regie sau în cluburile din zonele de lux ale Bucureştiului. Toată lumea ar putea fi mulţumită, dacă diferenţa nu s-ar simţi totuşi undeva, şi anume la consumaţie.
Odată cu venirea crizei, clienţii, fie ei şi cei cu pretenţii, dau dovadă de ceva cumpătare: adio şampanii scumpe şi petreceri extravagante şi mese rezervate pe zeci de mii de euro. Criza care, la lumina zilei, aduce şomaj, inflaţie şi datorii, operează schimbări şi în viaţa de noapte: preţuri reduse şi meniuri ajustate în funcţie de posibilităţile financiare ale clienţilor, încasări timide şi strategii de supravieţuire.
Bamboo dă fiţele pe studenţi şi preţuri accesibile
Deşi puţini sunt cei care nu strâmbă din nas cu superioritate când îi aud numele, lumea se înghesuie totuşi în fiecare săptămână pe cei zece mii de metri ai clubului Bamboo din Bucureşti.
În cei nouă ani de la inaugurare, Bamboo a ajuns, pentru cei care nu-l frecventează, un fel de sinonim al superficialităţii şi al deşertăciunii, în timp ce pentru clienţi - proveniţi din cele mai diferite medii - este cap de listă, în primul rând datorită modului în care este amenajat, a petrecerilor speciale, a prezentărilor de modă şi a artiştilor ca Busta Rhymes, Pitbull, Ja Rule, Missy Elliott, Fatman Scoop.
De anul acesta, patronii au hotărât să modifice puţin politica de promovare, reducând preţurile până la nivelul altor cluburi din oraş sau poate chiar mai jos. Întrebaţi cu privire la această strategie, reprezentanţii clubului par a sugera că sunt interesaţi şi de alte categorii de clientelă: "În comparaţie cu celelalte cluburi, scopul nostru principal este satisfacerea tuturor categoriilor de clienţi, de asemenea obişnuim să avem în fiecare weekend promoţii care mai de care mai atractive".
"Băieţii de Bucureşti" şi alte categorii de aspiranţi la acest titlu ar putea însă să nu fie "deranjaţi" prea curând de nouveniţi, deşi aceştia din urmă sunt aşteptaţi cu tot felul de surprize, începând cu soiuri de bere care costă 10 lei (chestie de neimaginat până nu demult) sau cu un preţ de intrare care suportă nenumărate excepţii: cei care vin până în ora 12.00 noaptea nu plătesc, iar fetele beneficiază chiar şi long drinkuri gratuite.
Boemii rămân totuşi prin Centrul Vechi sau prin împrejurimi, şi de văzut dacă studenţii vor da Regia pe Bamboo, care le oferă de acum înainte servicii high- class la preţuri accesibile, permiţându-le totodată să intre pe baza carnetului, fără a mai fi nevoiţi să plătească.
"Manelişti şi cocalari" în cea mai mare saună din Capitală
În Bucureşti s-a stabilit deja o tradiţie, respectată aproape întocmai de cei care vor să-şi păstreze statutul. Dacă e miercuri, atunci trebuie să dai o tură prin Regie, iar în cazul în care nu ieşi joia în club înseamnă că nu exişti, că doar toţi clubberii "adevăraţi" ştiu că cele mai tari petreceri ies joia seară în Bellagio sau Gaia.
Chiar dacă are o istorie de doar trei ani, Bellagio a urcat rapid în clasament, devenind unul dintre punctele de întâlnire ale găştilor de fiţe din Capitală - mai ales că-i întoarce pe mulţi din drumul spre alte cluburi cu promisiuni interesante, de la showuri susţinute de vedetele autohtone, prezentări de modă sau body painting.
Clubul de pe Ştefan cel Mare se vrea a fi unul cu pretenţii, care îşi rezervă dreptul de a-şi selecta clientela cu preţuri real piperate. Viziunile cu privire la clienţi, însă, variază în funcţie de cine priveşte: în timp ce reprezentanţii clubului se laudă că le trece pragul lounge-ului doar "high life"- ului Bucureştiului de noapte, Mihai Bendeac, realizatorul emisiunii "În puii mei", de pe Antena 1, scria nu demult pe blogul personal că e vorba doar de "manelişti şi femei uşoare".
"Muzica este excelentă, sunt multe hituri, însă Bellagio e cea mai mare saună din Bucureşti, asta m-a deranjat cumplit, am transpirat mai rău ca la fotbal, ceea ce nu e plăcut. Manelişti şi cocalari sunt din plin, iar fetele... multe cam de 50 de mii bucata. Locuri de parcare nu sunt, te chinui o oră până să găseşti un sfert de bordură liberă. În rest, clubul arată foarte bine, şi atmosfera e caldă, totul e bine îngrijit şi serviciul este ireproşabil."
Deşi oferta clubului Bamboo este ceva mai avantajoasă - un loc select, aerisit şi amenajat cu foarte mult bun-gust, servicii de cea mai bună calitate, preţuri mult mai mici şi locuri de parcare, Bellagio a reuşit să-şi formeze deja clientela fidelă, împărţind cu clubul de pe Tei o bună parte din clubberii de lux.
Un alt competitor puternic este Player, din Agronomie, care deşi are o vechime de doar trei ani a reuşit să se impună pe piaţa locală. Player vine cu oferte asemănătoare cluburilor din Regie, diferenţa constând în faptul că proprietarii s-au jucat de-a designerii şi au realizat un club special, decoraţiunile sunt atent alese pentru a provoca imaginaţia, sub jocul nonculorilor alb şi negru. O problemă ar fi parcarea, dar maşinile, până la urmă, pot fi lăsate "pe bordură" în faţa căminelor.
Publicul este eterogen, şi nu mare vă va fi mirarea când o să vedeţi că ţinutele care mai de care mai fabuloase, Vuitton-urile în pas cu moda şi maşinile de lux de la intrare se vor pierde printre cămăşile modeste şi blugii şterşi ai studenţilor din Agronomie, care nu poartă semnătura vreunui designer de renume internaţional.
CHEFURI CA ÎN LAS VEGAS
High-life-ul bucureştean merge vinerea la Boa. Dacă e joi, e Gaia sau Bellagio
Boa este considerat cel mai "tare" club al momentului. Lumea bună se îmbulzeşte la Boa. Să faci o investiţie considerabilă şi să deschizi un club de fiţe în plină criză mondială este o dovadă de curaj.
Deşi a fost inaugurat cu doar două luni în urmă, ClubBoa, Beat of Angels promite a fi un reper în piaţa de profil din Capitală. Are un design unic - cu câteva încăperi decorate, fiecare, potrivit unei teme anume - şi o capacitate de peste 1.000 de persoane, iar petrecerile nonconformiste asemănătoare celor din Las Vegas fac ca atmosfera să fie una de excepţie.
Rămâne totuşi de văzut dacă este doar o întâmplare sau un capriciu de un sezon, având în vedere că este proaspăt deschis, sau va reuşi să-şi câştige poziţia pe piaţă la care patronii visează, căci sunt mulţi care au încercat să-i detroneze pe veterani, dar au eşuat lamentabil.
Dacă e joi, atunci e Gaia Boutique Club, multă muzică bună, mult dans, petreceri tematice şi nonconformiste. Gaia Boutique s-a consacrat ca fiind unul dintre cluburile de fiţe din Capitală, datorită caracterului său exclusivist şi invitaţilor pe măsură. Aparţinând creatoarei de modă Venera Arapu, nu este de mirare că localul arată impecabil. La intrare există chiar şi un mic boutique de modă, de unde se pot cumpăra haine ce poartă marca unor designeri români cunoscuţi.
Pasionaţii de muzica electronică trebuie să meargă măcar o dată la Kristal Glam Club, pentru a simţi atmosfera. Printre DJ-ii care s-au perindat prin Kristal se numără grei ai genului, ca John Digweed, ATB, Sasha, Sander Kleinenberg şi alţii. Design-ul clubului este unul fastuos, iar lumea care se perindă este în general bună, deşi mulţi se plâng că stilul este uşor ermetic şi că spaţiul prea mare încurcă.
Pericole studenţeşti ameninţă zona de lux
În cazul în care cineva credea că viaţa de noapte din Regie îi atrage doar pe studenţi, s-a înşelat. Cluburile "studenţeşti" tind să devină un adevărat pericol pentru cele din centrul Capitalei, cu atât mai mult cu cât, în timp, unele au ajuns să arate aproape la fel de bine. În Regie, preţurile sunt decente, în special în cursul săptămânii, muzica variată, de la house destul de comercial, la hiphop, pop, dance, latino şi, mai nou, regheton, iar evenimentele se ţin lanţ.
La o tură într-o seară de miercuri sau joi prin Regie, în faţa clubului Princess vezi mereu îmbulzeală. Deşi sunt multe locuri în Regie unde îţi poţi petrece timpul liber, majoritatea tinerilor preferă Princess deoarece aici ies cele mai incitante petreceri din Campus. Profesionistele Bianca Drăguşeanu şi Daniela Crudu defilează aproape săptămânal pe scena din Princess, iar clubul îşi îmbie clientela şi cu o serie de trupe româneşti.
Una dintre problemele care le-ar putea diminua unora elanul de a se distra în Regie este faptul că, fiind populat cu tineri care ar putea fi euforici până dimineaţa, se mai aude din când în când de bătăi sau încăierări. Dar nu e o regulă, mai ales pentru cei care se feresc de belele.
Fete care merg în club doar dacă sunt plătite
Deşi ţin primele pagini ale tabloidelor în ipostaze "de club" mai decente sau mai jenante, fetele din crema mondenă neagă că ar fi trecut vreodată prin vreo discotecă altfel decât cu un contract plătit.
"Merg în club doar în momentul în care sunt plătită", spune Bianca Drăguşanu. "Până să am prezentările de modă nici nu auzisem vreodată de aceste cluburi, cu excepţia clubului Bamboo, însă acolo nu mai merg pentru că nu mai sunt cu Cătălin", spune ea.
Andreea Bălan declară şi ea că "merge în cluburi în fiecare săptămână, dar nu ca să se distreze, ci pentru că are contracte şi trebuie să cânte". "În rest, nu merg niciodată în club pentru că sunt foarte ocupată şi nu am timp. Atunci când îmi rămâne puţin timp liber, prefer să fac altceva", spune ea.
"Băieţii de Bucureşti" se feresc de întrebare, spunând că vor să-şi ţină privată viaţa de noapte, iar băieţii (cel puţin aparent) ceva mai cuminţi, ca Honorius Prigoană, spun că treburi serioase îl împiedică să aibă viaţă de noapte. Rămân, totuşi, destui care să se înghesuie pe ringul de dans.
PE ALESE
DJ-i în vogă prin cluburile din ţară
La Timişoara, fiţele se împart între Heaven Studio şi două cluburi deschise recent, Le Cinema şi Pantheon. Primul, care funcţionează de câţiva ani, adună în fiecare weekend publicul amator de petreceri spumoase. Aici vin DJ celebri din ţară şi străinătate. Recent, aici a concertat Ja Roule. Localul e cunoscut pentru "etalarea" accesoriilor de firmă.
Amenajat în locul unui cinematograf, Le Cinema şochează prin opulenţă şi program numai trei zile pe săptămână. La Pantheon, patronul a încercat să readucă în prim-plan imaginea Romei antice, cu animatoare îmbrăcate sumar. (Georgeta Petrovici)
La Sibiu, Oldies Pub a urcat, în ultimele luni, în preferinţele clubberilor. Mutat recent la subsolul unei clădiri situate în zona zero a oraşului, faima acestuia a crescut prin concerte cu nume de rezonanţă, Paul Gilbert (ex Racer şi Mr. Big), Coldplace sau Tim Ripper Owens (ex Judas Priest) fiind exemple de dată recentă.
Berea (alcoolul, în general) la preţuri decente, serile de rock combinate cu o sumedenie de concerte din diferite zone muzicale sunt printre atuurile care umplu seară de seară clubul. (Traian Deleanu)
Pub OldNick, din staţiunea montană Sinaia, este cunoscut pe Valea Prahovei datorită petrecerilor sale nonconformiste. Asul din mâneca sunt petrecerile tematice, în lunile de toamnă-iarnă acestea sunt săptămânale. La OldNick Pub se pun multe coveruri ale unor piese celebre din anii ’70-’80. Hans, DJ rezident, are 50 de ani şi e la pupitru încă din anii ’80.
Atmosfera caldă devine la propriu prea caldă câteodată, dar gazdele încearcă să compenseze cu o instalaţie (prea slabă pentru capacitatea sălii) de aer condiţionat. Dacă e Predeal, atunci este The Office, care a devenit de-a lungul timpului o "emblemă recunoscută" la nivel naţional. Deşi este cunoscut ca un adevărat club de fiţe, Office-ul din Predeal a început să coboare ştacheta şi să se modeleze în funcţie de cerere.
Dacă până mai anii trecuţi nu se putea intra în club fără să scoţi din buzunar suma de 50 lei, acum preţurile au mai "intrat la apă", iar preţul unui bilet este de 30 lei. Şi pentru că se apropie vara, cluburile de fiţe din Bucureşti se pregătesc să-şi deschidă "reprezentanţele" din Mamaia. Începând cu 1 mai, toate cluburile din staţiunea Mamaia îşi vor redeschide porţile, mai puţin Bamboo, care a fost închis anul trecut.