Un animal care arată ca o combinație între pisică și vulpe, foarte bine dezvoltat, a fost recunoscut ca specie nouă. Deși era considerat timp de sute de ani ca fiind o creatură mitologică, inventată de pescarii din Corsica, biologii au început cercetarea lor, după capturarea accidentală a unui exemplar.
Deocamdată se crede că specia nu numără mai mult de 16 exemplare, care trăiește discret pe insula mediteraneană Corsica. Se fac eforturi pentru că specia nou recunoscută, pisica - vulpe, cum i se spune în zona, să fie protejată. Exemplarele acestei specii măsoară 90 de centimetri, cu tot cu coadă, au urechi mari, mustăți scurte și canini bine dezvoltați. Blană e foarte densă și mătăsoasă și respinge în mod natural puricii, păduchii și alte vietăți care ar putea să supere animalul. Coadă are două până la patru cercuri, distincte din punct de vedere al coloritului, iar vârful e negru.
Deși ciobanii știau despre existența pisicii-vulpe, pe care o numesc local Ghjattu volpe, a fost greu de prins, fiind un animal nocturn. Aceștia pomeneau și despre atacurile ei asupra iezilor și mieilor, în zona burții. Potrivit lui Pierre Benedetti, unul dintre angajații Oficiului Național al Vânătorii și Faunei din Franța, este vorba despre "o descoperire extraordinară".
Cercetările științifice legate de ciudatele exemplare au început abia în 2008, odată cu capturarea accidentală a unui exemplar. Ulterior, au fost prinse și eliberate 12 din cele 16 exemplare, scrie ziare.com. În 2012 s-a identificat și genomul pisicii-vulpe, iar analiză a confirmat că nu este vorba de pisica sălbatică europeană, fiind mai degrabă înrudită cu pisica africană de pădure. Se crede că pisica a ajuns în zona în epoca celei de-a două colonizări umane, cu 6.500 de ani înaintea erei noastre, ea provenind din Orientul Mijlociu.