Faptele bune te fac mai sănătos

Să faci fapte bune pentru ceilalţi ţi-ar putea îmbunătăţi starea de sănătate, susţin specialiştii de la Universitatea Sussex.

Aceştia au măsurat atât nivelul de stres, cât şi emoţiile unui grup de bărbaţi şi femei care, timp de nouă zile, au participat la acţiuni de caritate sau au făcut fapte bune.

S-a constatat astfel că aceia care au realizat tot felul de activităţi în favoarea celorlalţi, fie doar că şi-au ajutat vecinii la grădinărit, erau mai puţin stresaţi sau furioşi şi dovedeau o mai mare încredere în sine.

Rezultatele cercetării demonstrează că zicala "Ajută-ţi aproapele!" nu este doar o vorbă în vânt. Cu toate acestea, românii nu par să ţină cont de ea. Un studiu Gallup, ale cărui rezultate au fost publicate ieri, arată că România este codaşă în clasamentul altruismului. Ţara noastră se plasează pe poziţia 142 din 153 în topul generozităţii.

Cu toate acestea, sociologii contactaţi de EVZ susţin că mitul românului altruist este încă susţinut.

Studiul citat, "World Giving Index", arată că doar 14% dintre români au dat bani în scopuri caritabile în ultima lună şi doar 28% au ajutat persoane pe care nu le cunosc. "Dărnicia reduce nivelul de stres, generând un lanţ de reacţii pozitive, de la creşterea imunităţii organismului, până la prevenirea accidentelor cerebrale şi a infertilităţii", susţine doctorul David Lewis, coordonatorul studiului.