„Fantomele” rușilor în SUA. Culise ale spionajului

„Fantomele” rușilor în SUA. Culise ale spionajului. Frontul secret a fost, de departe, principala confruntare a lumii bipolare.

Frontul secret al Războiului Rece a cunoscut acerba cursă între sovietici și americani. Pe tot parcursul Războiului Rece, ambele tabere au apelat la cei mai puternici spionu, „fantomele”.

Evenimentul Istoric în ultimul număr, dedică un amplu studiu dedicat unor spioni, „fantomele” care au dat lovituri grele. Revista poate fi cumpărată de la chioșcurile de ziare sau comandată on-line de pe edituradecarte.ro.

Fantomele - atuul sovieticilor în Războiul Rece

Fantomele sunt spionii care parcurg un proces special de la recrutare la trimiterea în misiune. Evident, se știu foarte puține lucruri, scrise de cei care au avut astfel de misiuni și au apucat să scrie ceea ce numim memoriile. Memoriile, evident au fost scrise „cu voie vegheată” adică au un grad mare de control și de subiectivitate.

Rudolf Abel a fost una din „fantomele celebre”. Viața sa a fost extraordinară, de la naștere, la selecția pentru cariera care l-a făcut celebru. A fost la fel de celebru și după descoperire, făcând obiectul unui schimb de spioni la începutul anilor 60. Născut în Anglia, familia a fugit în URSS.

I s-a creat o legendă cu mai multe identități și a parcurs un traseu sinuos până să ajungă ca simplu fotograf în SUA. A căutat să fotografieze și să racoleze spioni care să dezvăluie sovieticilor date despre programul nuclear. După depistare, la mai bine de 8 ani de la debutul misiunii, a petrecut patru ani în închisoare fiind schimbat cu pilotul Gary Powers doborât în URSS.

Fantomele - continuarea din Rusia post-sovietică

Cel puțin trei cazuri de în care „fantomele” au fost implicate au ieșit la iveală în ultimii 25 de ani. Un caz a fost în Canada, altul în Grecia și altul în Slovenia. Cazurile au fost atât de bine construite că doar defectări ulterioare trimiterii lor în misiune dar și conlucrarea internațională au dus la depistarea lor.

În cazul din Grecia, a fost vorba de sabotaje anti-Nato ale unor spioni ruși care pretindeau că sunt cehi. În cazurile din Canada și Slovenia, copiii spionilor-fantome nu au avut nici cea mai mică impresie că ar fi putut avea părinții ruși, Aproape că părinții lor uitaseră rusa, iar copiii nu învățaseră un cuvânt în limba lui Dostoievski.

Schimbul făcut recent arată că atât rușii cât și americanii își doreau oamenii prinși în tabăra celuilalt. Astea sunt poveștile care se știu. Dar au fost și sunt fantome a căror poveste nu este cunoscută. Asta pentru că nimeni n-a aflat că au existat. Pur și simplu, la un moment dat, au încheiat misiunea și s-au retras.

Sursa foto: Arhivă