Fantoma lui Osama bin Laden bantuie Afganistanul

Din 2006 si pana la recenta aparitie video, Bin Laden nu a mai transmis nici macar o inregistrare audio.

 „Seicul” a disparut fara urma, iar Ayman al-Zawahiri este din ce in ce mai activ.   In 2002, presedintele pakistanez Musharraf era nelinistit cu privire la aliatii sai din razboiul impotriva tero-rismului. „Marea mea ingrijorare este ca, intr-o zi, Statele Unite se vor desparti de mine. Americanii isi parasesc des prietenii”, i-a marturisit el unui inalt oficial britanic, citat de revista „Newsweek”.

Cu toate acestea, el a permis americanilor sa opereze pe teritoriul tarii sale, dar le-a pus in vedere ca va fi nevoit sa condamne formal interventiile lor si le-a impus o conditie: daca Bin Laden va fi prins viu, sa nu fie judecat in Pakistan.

Dupa ce al-Qaida a incercat de doua ori sa-l asasineze pe Musharraf in 2003, liderul pakistanez a inteles ca trebuie sa-i vaneze pe jihadisti pana in cuibul lor. Expertii CIA credeau ca Bin Laden ar putea fi prins intre ciocan (fortele militare americane) si nicovala (armata pakistaneza). Elicopterele si tancurile armatei lui Musharraf au inceput sa patruleze in nord-vestul tarii, dar fara rezultate notabile.

Pakistanezii au fost instruiti sa lupte in campiile din platoul Punjab cu armata indiana si nu erau pregatiti pentru un razboi de guerila. In plus, au existat mereu dubii cu privire la loialitatea militiei care actioneaza la frontiera cu Afga-nistanul; deseori, aceasta nu a anuntat unitatile americane despre prezenta combatantilor care treceau granita in Afganistan pentru a se alatura fortelor al-Qaida.

Intre timp, razboiul din Irak s-a dovedit a fi o veritabila gaura neagra pentru americani, devorand resurse umane si materiale si absorbind toata atentia Washingtonului. In Afganistan, situatia stagna.

Misiune anulata

La sfarsitul anului 2005, CIA si Comandamentul Operatiunilor Speciale din Pentagon aveau informatii cotate cu o credibilitate de 80a potrivit carora Ayman al-Zawahiri, „mana dreapta” a lui Bin Laden, sau un alt lider important al retelei, va avea o intalnire intr-o ascunzatoare din nordul Pakistanului, la frontiera cu Afganistanul. Indiciile pareau sigure.

„A fost cea mai buna fotografie de spionaj pe care am vazut-o vreodata”, a declarat pentru „Newsweek” un fost ofiter de informatii implicat in aceasta misiune.

Desi Comandamentul Ope-ratiunilor Speciale a planuit cu minutiozitate un desant nocturn al unui grup de 30 de membri ai trupelor SEAL, operatiune sustinuta cu entuziasm de directorul CIA, Porter Goss, aceasta a fost anulata in ultimul moment de conducerea civila a Pentagonului.

Pentru Donald Rumsfeld, secretarul apararii SUA la acea vreme, misiunea semana tot mai mult cu o invazie a Pakistanului. Musharraf ar fi trebuit sa fie consultat sau macar informat, iar americanii se temeau de o scurgere de informatii.

Rezistenta din munti

Cartierul general din Baghram al Fortelor Speciale este ticsit de echipamente electro-nice. „Parca ar fi din Razboiul Stelelor”, a spus un oficial de la Pentagon, citat de „News-week”.

In ciuda avantajului enorm al tehnologiei, americanii sunt insa dezavantajati de relief. Satelitii de spionaj, proiectati pentru Razboiul Rece contra sovieticilor, nu au antene sensibile capabile sa urmareasca telefoanele mobile sau trans-misiunile prin statii radio.

Echipele speciale au montat pe mai multe varfuri montane din  zonele tribale dispozitive de interceptare a comunica-tiilor. In cateva cazuri, acestea au fost utile, contribuind la descoperirea unor ascunzatori ale membrilor al-Qaida.

Dar insurgentii  s-au adaptat si folosesc coduri pentru a masca informatiile vitale de care au nevoie vanatorii lui Bin Laden. Mai mult, jihadistii au invatat sa se fereasca si de drone. Motoarele acestor mici avioane fara pilot sunt mai usor de auzit in linistea muntilor din Afganistan si Pakistan decat intr-un oras irakian.

Iar cand americanii trag si rateaza tinta, consecintele pot fi grave, releva „Newsweek”, care aminteste ca in ianuarie 2006 o drona a tras o racheta Hellfire intr-o casa din Damadola, Pakistan, unde se credea ca Zawahiri avea o intalnire. Inca o data, serviciile de informatii au dat gres: Zawahiri nu era acolo, in schimb zeci de civili au fost ucisi, iar rezistenta antiamericana a sporit in urma acestui incident.

De ce castiga al-Qaida

Ingrijorat ca americanii nu progreseaza in Afganistan, presedintele Pakistanului a redus cheltuielile militare in razboiul cu al-Qaida, iar in septembrie 2006, guvernatorul regiunii de la frontiera cu Afganistanul a semnat un pact de neagresiune cu triburile locale.

Analizand situatia actuala de pe frontul din Afganistan, Evan Thomas, jurnalist la „Newsweek”, apreciaza ca americanii nu-i vor putea gasi pe liderii al-Qaida pana cand nu vor castiga increderea sefilor de triburi. Dar nu te poti imprieteni cu localnicii daca nu iesi pe teren.

Potrivit unui expert citat de publicatia americana, doar 5% din efectivele trupelor SUA din Afganistan au parasit bazele, iar multi soldati nu stiu sa pronunte cuvinte elementare in dialectul pastun, cum ar fi „stop”, „mergi” sau „mainile sus”. Americanii continua sa fie orbi pe plan cultural, crede expertul, folosind cainii dresati la perchezitionarea caselor, desi musulmanii considera ca aceste animale nu sunt pure.

In schimb, talibanii castiga increderea localnicilor prin promisiuni ori prin amenintari. „Se duc in sate si spun: „Americanii au ceasurile, dar noi avem timpul. Poate ca nu ne intorceam intr-o saptamana sau intr-un an, dar cand vom veni veti fi terminati”„, arata sursa citata. Amenintarile explica de ce recompensa pusa pe capul lui Bin Laden, ajunsa acum la 50 de milioane de dolari, nu-i entuziasmeaza pe localnici.

Obiectiv

Visul lui Bin Laden: falimentarea Americii

> Intr-o inregistrare video difuzata de postul Al-Jazeera, Bin Laden a declarat ca scopul sau final este sa aduca America in faliment. Osama a spus ca acelasi lucru l-au facut gherilele mujahedinilor in razboiul contra sovieticilor din Afganistan, in anii ‘80.

> Bin Laden a facut referire si la o estimare britanica, potrivit careia al-Qaida a cheltuit 500.000 de dolari pentru organizarea atentatelor din 11 septembrie 2001, suma care paleste in comparatie cu pierderile suportate de SUA, estimate la un total astronomic de 1.000 de miliarde de dolari. „Fiecare dolar cheltuit de al-Qaida a invins un milion de dolari, cu ajutorul lui Allah”, a spus Bin Laden.

> Potrivit Trezoreriei americane, datoria nationala a SUA depaseste 8.000 de miliarde de dolari, iar deficitul federal era in 2004 de 413 miliarde de dolari.

Amenintare

Periculosul numar 2 din al-Qaida

Daca Osama bin Laden mai e in viata, el planuieste, fara indoiala, sa ucida cat mai multi americani. In 2003, un cleric radical saudit chiar i-a impus o limita lui Bin Laden, obligandu-l sa nu ucida „mai mult de zece milioane de americani” cu o arma nucleara sau biologica.

Actualmente, Ayman al-Zawahiri, numarul 2 in reteaua al-Qaida, este considerat o amenintare mai periculoasa decat Bin Laden pentru SUA. Fostul medic egiptean l-a convins pe Bin Laden sa-si mute atacurile dinspre „dusmanii apropiati” (regimurile corupte din Arabia Saudita, Iordania si Egipt) spre „inamicii indepartati” (Statele Unite).

Serviciile secrete cred ca Bin Laden nu mai detine controlul retelei, iar capturarea sa ar fi doar un succes simbolic. In schimb, Zawahiri a devenit tot mai vizibil pe internet si organizeaza toate atentatele de importanta majora.

Intrebarea fundamentala la care „Newsweek” a cautat un raspuns este daca al-Qaida mai poate repeta loviturile din 11 septembrie sau daca poate lovi si mai rau. Realitatea a demonstrat ca teroristii au lovit tinte din Indonezia sau Marea Britanie, dar par sa nu mai detina capacitatea tehnica de a progresa.

Victime nerazbunate

In opinia lui John Arquilla, expert in operatiuni speciale din cadrul marinei americane, cu cat dureaza mai mult razboiul din Irak, cu atat vin din spate mai multe generatii noi de islamisti, tot mai pregatite pentru o noua faza a terorismului: atacurile nucleare sau cu „bombe murdare”.

Se stie ca fortele ameri-cane au gasit in bazele de pregatire ale al-Qaida documente despre fabricarea armelor nucleare, chimice si biologice, iar Zawahiri este foarte interesat de atacurile biochimice.

O arma veritabila de distrugere in masa este foarte greu de procurat, releva „Newsweek”, dar „bombele murdare” pot fi fabricate mai usor din explozibili conventionali si din deseuri radioactive, care pot fi gasite, de pilda, in deseurile sectiilor de radiologie din spitale.

Serviciile secrete au aflat ca, in 2003, Zawahiri a anulat un atac planuit cu o bomba cu cianura in metroul newyorkez. Nu se stie de ce a fost anulat acest atentat, dar expertii in contraterorism sunt siguri ca al-Qaida se pregateste pentru un atac important. Osama bin Laden e de negasit, iar victimele atentatelor din 11 septembrie 2001 au ramas nerazbunate.

De negasit

Unde se ascunde „Elvis”?

Problema esentiala, aproape insurmontabila, este ca americanii i-au pierdut urma lui Bin Laden. Pur si simplu, CIA, FBI si Pentagonul nu stiu unde se afla dusmanul numarul unu al Americii. Unii experti cred ca acesta se afla permanent in miscare. Altii cred ca sta ascuns intr-un singur loc si e greu de depistat fiindca nu foloseste comunicatii electronice.

Omar Farooqi, fost agent de legatura al retelei al-Qaida, a declarat pentru „Newsweek” ca „Seicul” si-a intarit masurile de siguranta dupa ce, in 2004, urmaritorii sai au fost la doar o aruncatura de bat de el.

Osama recruteaza in garda sa doar musulmani devotati, indelung verificati. E posibil ca mai multe grupuri raspandite la frontiera dintre Afganistan si Pakistan sa foloseasca aceleasi coduri, aceleasi parole, pentru a induce in eroare localnicii care i-ar putea zari.

Expertii s-au obisnuit sa-l numeasca „Elvis” pe liderul al-Qaida, pentru ca „a fost aici, dar, practic, nu e nicaieri”. Unii spun ca e mort de mult. Altii banuiesc ca e detinut de americani intr-o baza secreta.

Speculatiile sunt alimentate de faptul ca, din 2004, Bin Laden nu a mai dat niciun semn, video, de viata, iar din 2006 nu a mai transmis nicio inregistrare audio. Ar putea fi bolnav, existand zvonuri ca ar lua medicamente care se administreaza in faza terminala a insuficientei renale, dar nu exista nicio dovada clara in acest sens.

Capii retelei, anihilati in Afganistan

Khalid Sheikh Mohammed Liderul operatiunilor al-Qaida, „creierul” atentatelor din 11 septembrie 2001. Arestat pe 1 martie 2003 intr-o casa din Quetta, un oras din apropierea granitei Pakistanului cu Afganistanul.

Abu Faraj al-Libbi Succesorul lui Khalid Sheikh Mohammed la comanda operatiunilor retelei al-Qaida. A fost capturat in mai 2005.

Abu Hamza Rabia Al treilea sef al operatiunilor al-Qaida, dupa ridicarea lui Khalid Sheikh Mohammed. A fost ucis in 2005 de o drona Predator. Pentru a masca implicarea americanilor, Pakistanul a anuntat ca Rabia a murit in timp ce facea experimente cu explozivi.

Mohammed Naeem Noor Khan Expert in comunicatii al retelei al-Qaida. A fost prins in Karachi, in 2004. Spre imensa frustrare a oficialilor americani, a fost eliberat dupa o sapta-mana de guvernul pakistanez.