Statul român este obligat de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) să recunoască familiile formate din persoanele de același sex.
Contestația Executivului de la București a fost formulată după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a solicitat României să creeze cadrul legal pentru a recunoaște familiile de același sex.
România obligată de CEDO să recunoască căsătoriile între persoanele de același sex
Potrivit asociației ACCEPT, astăzi, 26 septembrie, Marea Cameră a CEDO a respins cerere României de rejudecare a cauzei. România a epuizat toate căile de atac. Drept urmare, Parlamentul și Guvernul au obligația de crea cadrul legal prin care să asigure protecția și recunoașterea legală a tuturor familiilor de același sex.
„ Hotărârea CEDO pronunțată în luna mai a acestui an rămâne definitivă, la fel ca obligația pozitivă a Guvernului și Parlamentul României de a adopta măsuri urgente care să asigure protecția și recunoașterea legală a tuturor familiilor. Nu mai există căi de atac prin care statul să se sustragă de la obligațiile pe care le are față de propriii cetățeni”, a transmis ACCEPT.
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a apreciat că România nu a respectat articolul 8 al Convenției. Articol care protejează viața privată și de familie. Speța a fost prezentată în fața Curțiii de 42 de persoane, adică 21 de cupluri de același sex. Astfel, statul român a fost acționat în instanță. Motivul: nu recunoaște și nu asigură protecție socială familiilor de același sex.
România dată în judecată de 21 de cupluri
În urmă cu trei ani, Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru au dat în judecată România ca urmare refuzului de a recunoaște relația familială a celor doi. Ulterior, alte 20 de cupluri au susținut demersul inițiat de Buhuceanu și Ciobotaru.
Asociația ACCEPT a cerut Parlamentului și Guvernului modificarea Codului Civil. Să recunoască și să permită căsătoriile între persoanele de același sex. Asociația a mai cerut legiferarea parteneriatului civil, indiferent de sexul celor doi parteneri de cuplu, înregistrat de către ofițerul de stare civilă.
Totodată, s-a mai cerut asigurarea protecția familiei de facto, care nu optează pentru căsătorie sau parteneriat civil, în domeniul patrimonial, al sănătății și în vederea prevenirii și combaterii violenței domestice, potrivit Libertatea.
Articolul 8 prevede că orice persoană are dreptul de a beneficia de viața privată și de familie, a domiciliului sau a corespondenței. În lipsa unui cadrul legal care să justifice amestecul statului în viața de privată de familie, nicio autoritatea publică nu se poate implica în exercitarea acestui drept.