FAMILIE: Cu sau fără copii în concediu?

FAMILIE: Cu sau fără copii în concediu?

Pentru binele familiei, este preferabil ca vacanţele să se facă în echipă completă. Pentru binele cuplului, din când în când, se cere o evadare în doi.

Indiferent dacă e vorba de o ieşire în weekend sau de o vacanţa mai prelungită, stresul e cuvântul de ordine într-o familie cu copii. Portbagaj burduşit cu haine, pătuţ pliant, cărucior, medicamente, borcă naşe cu mâncare, jucării, toate fac parte din lista obligatorie care se cere bifată.

Pe drum, relaxarea părinţilor durează cât somnul micuţului, iar mami şi tati riscă să se întoarcă acasă mai obosiţi decât la plecare. E mai bine să laşi copilul acasă ca să ai parte de relaxare în concediu? Psihologii nu prea agreează ideea şi spun că nimic nu conferă copilului o mai mare siguranţă şi echilibru emoţional decât să se afle în compania părinţilor. Momentele de evadare în cuplu nu trebuie însă să lipsească pentru a elibera tensiunile inerente care se acumulează.

Îl chinuieşti sau îl faci fericit?

Carina are patru ani şi jumătate, pleacă în concedii cu familia de la şase luni şi a văzut până acum, alături de mama, tata şi girafa de pluş, „Gaga”, şase ţări europene. „Părinţii spun că suntem nebuni şi că nu facem decât să chinuim copilul pe drumuri de mii de kilometri. Dar oprim des, ne jucăm în maşină şi asta o face pe Carina un copil fericit, nicidecum chinuit”, spune Alina, mama fetiţei.

Ea spune că familiile din ţările europene vizitate i-au demonstrat că un copil nu te poate împiedica să te simţi bine şi să faci ce-ţi place. „Peste tot în Europa este plin de turişi cu copii în cărucior sau în marsupiu. Îi poţi hrăni oriunde, îi schimbi în locurile special amenajate, iar dacă îşi fac somnul de după masă în cărucior nu e nicio tragedie. Am văzut Luvrul cu Carina în cărucior, ne-am plimbat cu vaporul în Veneţia şi am vizitat Vaticanul. Şi mă bucur c-am facut-o cât ea era încă mică; acum alegem destinaţiile în aşa fel încât să fie interesante în primul rând pentru ea: grădini zoologice, parcuri de distracţii, muzee pentru copii”.

Principalul beneficiu al copiilor cărora părinţii le dedică timpul liber este stabilitatea emoţională, afirmă psihologul Gabriel Dinu, reprezentant al Societăţii Civile Profesionale de Psihologie „Niculescu & Dinu”: „E de preferat ca familia să petreacă vacanţele în formulă completă, măcar până când copiii devin adolescenţi. Ei beneficiază de timp de calitate cu părinţii, care nu mai sunt preocupaţi de serviciu sau de alte probleme”.

DETENSIONARE Măcar un weekend fără copii

Cât de relaxant poate fi pentru părinţi un concediu în care sunt preocupaţi permanent ca fiul cel mic să nu mănânce nisip pe plajă sau să nu-şi înfigă furculiţa în ochi? Ce se întâmplă în familiile în care s-au acumulat tensiuni, iar un concediu alături de copii nu ar face decât să le amplifice?

Pentru astfel de situaţii, psihologii recomandă un weekend sau un miniconcediu departe de copii. „Părinţii nu trebuie să uite că familia pe care o au include şi relaţia lor de cuplu, care, dacă nu e în treţinută şi privită cu atenţie, poate duce la destrămarea întregii familii”, arată psihologul Gabriel Dinu. El atrage atenţia că, în familiile cu copii mici, taţii pot dezvolta frustrări din cauza faptului că ma mele sunt concentrate aproape exclusiv pe copil.

O vacanţă fără copii face însă bine şi familiilor fără probleme, pentru că previne rutina şi răceala. „O relaţie frumoasă trebuie alimentată cu momente frumoase. Nu există reguli pentru alegerea unui astfel de moment, însă încercaţi să nu amânaţi şi mai ales nu aşteptaţi să se întâmple ceva neplăcut”, recomandă psihologul Diana Teodorescu. „Şi nu uitaţi micile surprize: un weekend la munte sau la mare, o excursie de duminică sau, pur şi simplu, urcaţi-vă cu partenerul în maşină, râdeţi şi uitaţi de probleme!”

Ne puteți urmări și pe Google News