FAMILIE: Ce-şi doresc părinţii - băiat sau fată?

Numărul românilor care ţin neapărat să aibă un băiat a scăzut.

Zilele în care părinţii îşi doreau să aibă cu orice preţ un băieţel par să fi apus. Situaţia este explicată de specialişti prin faptul că societatea modernă le permite femeilor să fie independente financiar şi să acceadă la funcţii înalte, fapt care le conferă siguranţă şi putere.

Mai mult, „ducerea numelui mai departe”, calitate atribuită odinioară exclusiv bărbaţilor, este posibilă acum prin femei, numărul celor care preferă să-şi păstreze numele de familie şi după căsătorie fiind în creştere. Tendinţa este observată şi de medicii specialişti în fertilizare, care spun că pentru părinţi nu contează sexul copilului, ci sănătatea acestuia. Mamele nefericite vor băieţi

Transmiterea numelui de fami lie din generaţie în generaţie era până nu de mult unul dintre motivele pentru care mulţi părinţi considerau că familia nu este completă fără un băieţel. „Fantasma de putere era un alt motiv. Poziţia masculină era favorizată în societate: bărbaţii aveau putere şi succes în carieră. Ei intrau în politică şi aveau drept de vot.

Acum lucrurile s-au mai schimbat”, explică psihologul Andreea Dumitrescu. Sociologul Marius Pieleanu afirmă că dorinţa de a avea neapărat un băiat în familie se regăseşte acum preponderent în ţările cu nivel de trai şi educaţie scăzute şi în cele unde, din motive religioase, bărbaţii sunt superiori femeilor. „În societatea modernă, şansele de a accede la educaţie, sănătate, la un job mai bun sunt egale pentru bărbaţi şi femei. Nevoia de a păstra numele de familie cu ajutorul bărbatului a dispărut şi ea pentru că şi femeile pot face acum acest lucru”, explică sociologul.

Experienţele de viaţă nefericite ale unor părinţi, în special mame, îi fac pe unii să-şi dorească în continuare să aibă băieţel în loc de fetiţă. „Sunt mămici care-şi doresc băieţi pentru că, din experienţa lor de viaţă, au tras concluzia că bărbaţii trec prin mai puţine probleme şi traume”, spune psihologul Andreea Dumitrescu.

Valorizarea bărbaţilor are legătură şi cu speranţa de viaţă mai mică a acestora, cred unii specialişti. „La naştere există 1,07 băieţi la o fată, iar la vârsta de 50 de ani, proporţia scade. În unele cazuri, bărbatul e valorizat mai mult pentru că este sexul slab din punct de vedere biologic. În plus, falusul este simbolul procreării, cel care însămânţează”, explică psihologul Bogdan Lucaciu. Băieţoaicele pot avea tulburări de comportament Părinţii care îşi doresc băieţi şi nu reuşesc să aibă sunt uneori tentaţi să masculinizeze comportamentul şi vestimentaţia fetelor. În acest caz, pot apărea probleme de identitate sexuală sau tulburări de comportament.

TESTE MEDICALE

Sexul copilului, aflat înainte de concepere Femeile care fac fertilizare in vitro pot afla sexul copilului înainte de a-l concepe. „Scopul diagnosticului preimplantaţional este de a vedea dacă embrionii care urmează să fie introduşi sunt sănătoşi genetic, nu de a alege sexul copilului. N-am întâlnit până acum părinţi care să spună că vor neapărat băieţi. Pentru ei, important e să aibă un copil sănătos”, afirmă Silviu Predoi, coordonatorul Departamentului de medicină materno-fetală de la MedLife, Bucureşti.