Primul care a folosit numele de Rotschild a fost Izaak Elchanan, născut în 1577, care și-a dorit să fie cunoscut sub denumire de ”scut rosu” așa cum se traduce numele. Dar cel care a pus întemeiat dinastia a fost Amschel Mayer Rotchild, care a făcut și blazonul familiei și a pus bazele cele mai mari averi din lume.
Fondatorul dinastiei, Amschel Mayer Rotschild, s-a născut într-un ghetou evreiesc din Germania, unde se ocupa cu schimbatul de bani. El a fost cel care a început să strângă bani și a făcut 5 copii pe care i-a trimis în cele mai importante puncte comerciale din Europa. Austria, Italia, Spania, Franța, Marea Britanie au fost țările în care au ajuns.
În secolul XVIII, familia ar fi avut cea mai mare avere privată din lume. De aceea și testamentul lui Amschel Mayer a fost unul plin de reguli. Potrivit informațiilor din spațiul public, posturile importante în companii trebuiau să fie ocupate de membrii familiei.
Numai bărbații din familie aveau voie să facă afaceri. De altfel, familia era o afacere, fiul cel mare trebuia să preia mereu conducerea la moartea tatălui.
Niciodată averea familiei Rotschild nu putea fi făcută publică
Iar membrii familiei erau încurajați să se căsătorească între ei. Mai exact verișorii primarii și secundari nu aveau nicio opreliște în acest sens. Exista totuși ceva ce niciun membru al familiei nu trebuia să facă. “Niciodată să nu fie făcut un inventariu public, de către tribunale sau oricine altcineva, a averii mele.
Interzic publicarea oricărei evaluări a moştenirii mele”. Și nici până în ziua de astăzi nu se știe cu exactitate averea familiei, doar că are afaceri în toată lumea. Cert este că fii lui Amschel au devenit nobili în Austria și în Marea Britanie, fără să fi avut legături cu familiile regale din aceste state.
Afacerile din România
Pe de altă parte s-a speculat că familia ar fi avut legături cu Iluminatti. De altfel, în acest sens conspiraționiștii au legat pozele de la o petrecere a Mariei-Hélène de Rothschild cu acest lucru. Vorbim despre o petrecere suprarealistă unde s-au purtat coarne pe cap, în loc de pălării, iar decorurile erau rupte din filme de groază.
Nici de România această familie nu este străină. Ba mai mult a fost implicată în două dintre cele mai importante tranzacții de aici: achiziția BCR de către grupul austriac Erste și cedarea de către Ion Țiriac a acțiunilor la banca sa. De altfel ei sunt implicați și în afaceri imobiliare în România.