Pasagerii celor 35.000 de vehicule ce trec zilnic pe DN 7, între Simeria şi Orăştie, au parte de o privelişte bizară: în vârful unui deal se vede un monument uriaş, înfăţişând o veche armă dacică.
Un monument spectaculos şi uşor bizar le atrage atenţia şoferilor celor 35.000 de maşini ce trec zilnic pe porţiunea DE 68 (DN 7) dintre Simeria şi Orăştie, judeţul Hunedoara. Este vorba despre un monument ridicat pe "hula Turdaşului", cum numesc localnicii colina cu pricina. Nici măcar oamenii locului nu cunosc însă povestea monumentului sau semnificaţiile lui, cu toate că a fost montat pe locul respectiv încă din 2008.
Cea mai eficientă armă a dacilor
Denumit "Semn dacic", monumentul a fost realizat după o documentare laborioasă. "Monumentul reprezintă un falx dacic. Este arma cea mai eficace a dacilor, cea care i-a determinat pe romani ca, după războiul de la 101-102, să-şi modifice coifurile şi scuturile, care nu rezistau din cauză că tăişul situat pe interiorul curburii, puterea loviturii şi efectul de seceră dat de conformaţia armei formau o combinaţie distrugătoare", explică Nunu Brilinski, vicepreşedinte al Fundaţiei Renaşterea Daciei, cel care l-a ajutat pe sculptor în perioada de documentare pentru realizarea monumentului.
"Împreună cu regretatul Nicolae Adam am studiat cel puţin şapte tipuri de falx dacic. Până la urmă, el a ales o variantă mai curbată de falx după care să lucreze. Se bănuieşte că această variantă era cea mai penetrantă", mai spune Nunu Brilinski.
"Am tot căutat cel mai bun loc pentru amplasarea monumentului, iar aici, pe dealul Turdaşului, are cea mai bună vizibilitate. În plus, de acolo se vede bine şi Uroiul, dealul în forma unei cuşme de dac. Semnificaţia sa, mai pe larg expusă, este următoarea: de aici începe inima Daciei şi oricine o va călca va muri de tăişul falxului", adaugă Nunu Brilinski.
Ultima sculptură a lui Adam
"Semnul dacic" a fost ultima creaţie a sculptorului Nicolae Adam. Maestrul s-a stins din viaţă la câteva luni după ce a terminat lucrarea. "Nicolae Adam era un împătimit al istoriei dacilor şi visul lui era să realizeze un muzeu dacic la Orăştie. A mai apucat, săracul, doar să termine «Semnul dacic ». Ce nu prea s-a ştiut până acum este faptul că vârful falxului, situat la vreo 6 metri înălţime, este orientat exact înspre Roma", adaugă Brilinski, zâmbind cu un mic subînţeles.
A costat 80.000 de lei
Falxul gigantic, de 3,5 metri înălţime, făcut din bronz şi alamă, e aşezat pe un soclu de 2,5 metri, din armătură cu fier beton, pe care stă scris că monumentul e ridicat în memoria lui "Decebalus". A fost realizat pe cheltuiala Primăriei Orăştie.
"Costurile au fost de aproximativ 80.000 de lei, însă aproximativ 80 la sută din sumă a provenit din sponsorizări venite de la câteva firme private, majoritatea din Orăştie", ne-a declarat actualul primar Alexandru Munteanu.
PROIECT
Doi investitori vor să facă un muzeu
"La baza colinei, doi investitori privaţi, un român şi un francez, doresc să alcătuiască un muzeu al satului transilvan. Fiind vorba de un proiect privat, nu pot eu să estimez când anume va fi gata", spune primarul comunei Turdaş, Aurel Lup, adăugând că, de îndată ce muzeul va prinde contur falxul gigantic va intra mai mult în atenţia publicului, nu doar în cea a trecătorilor, care-l fotografiază din maşină.