La punctul de trecere dintre Bulgaria și Grecia, Kulata-Promachonas, a apărut o adevărată industrie cu certificate false. Se schimbă numele precum și alte date personale și cu 30-40 de euro intri în posesia unui test fals de COVID-19, consemnează presa elenă.
Și nu este de joacă. Cei care din disperare sau inconștiență se gândesc să fenteze regulile impuse de oficialii eleni vor răspunde în fața legii, pentru documente false, după cum au avertizat de mai multe ori autoritățile grecești, dar și Ministerul de Externe de la București.
Oficialii eleni vor lua în considerare DOAR certificatele emise de laboratoare care dețin acreditările necesare.
Akis Spiratos, ghid turistic: Este adevărat, era de așteptat, având în vedere că suntem la graniță cu Bulgaria. Primii bani falși care au apărut în Europa, în Bulgaria au fost făcuți. Așa că o asemenea afacere ar fi fost anormal să nu existe. Noroc că avem de a face cu oameni serioși din România care nu cred că au nevoie de așa ceva. Testul este pentru binele lor, nu numai pentru binele grecilor, notează Digi24.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îi atenționează pe românii care vor să meargă în Grecia că pot intra pe la vama Kulata – Promachonas, începând de miercuri dimineață, cu formularul de intrare completat și dovada testului Covid negativ. Platforma pe care se completează acest formular a fost nefuncțională pentru câteva ore, însă situația s-a remediat.
Autorităţile elene au transmis că pentru toate formularele completate în cursul zilei de 14 iulie codurile QR se vor emite începând cu ora 00.01, în noaptea de 14 spre 15 iulie, iar intrarea pe teritoriul Republicii Elene se va putea efectua începând cu ziua de miercuri, ora 6.00, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
Pe lângă formularul electronic, respectiv codul QR, cetăţenii români trebuie să prezinte la intrarea pe teritoriul Greciei şi testul molecular negativ pentru infecţia cu COVID-19, emis cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei. Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie emise în limba engleză şi să conţină numele şi prenumele persoanei testate, precum şi seria şi numărul cărţii de identitate sau ale paşaportului persoanei respective.