Falsul doctor, trimis în judecată

Francois Pinori, francezul de 66 de ani care a operat 159 de persoane, pretinzând că este medic, a fost trimis în judecată, astăzi, după trei ani de anchetă a poliţiei.

Bărbatul, cu domiciliul declarat în Anglia şi o proprietate în Dumbrăviţa, judeţul Timiş, a lucrat, la începutul lui 2004, doi ani, ca medic specialist, în cadrul unei clinici din Timişoara.

Avea acte false cu care se lăuda că ar fi colaborat cu cele mai mari spitale din lume, iar pacineţilor le promitea operaţii laser de coloană. De fapt, tot ce le făcea oamenilor care veneau la el să se vindece era să-i adoarmă şi să le pretindă  între 650 şi 1.000 de euro, pentru „intervenţie”. Banii câştigaţi erau împărţiţi pe jumătate cu proprietarii clinicii.

Înainte să vină la Timişoara, Pinori operase în Italia. Aici, se constituise, în februarie 2006, „Asociaţia pacienţilor trataţi de François Pinori“. Aceasta reclamă faptul că membrilor ei li s-au solicitat sume mari de bani (1.200-1.500 de euro) pentru intervenţii chirurgicale care s-au dovedit, în mare parte, nereuşite.

Pe baza reclamaţiilor, poliţia italiană a început să-l caute pe falsul ortoped pentru a-l da pe mâna Fiscului pentru că nu şi-a plătit impozitele. Exact când a început să fie căutat de autorităţile italiene, Pinori s-a refugiat în România. În 2006, când pe falsul medic l-au deconspirat jurnaliştii italieni, acesta a fugit şi din România, iar nimeni nu ştie unde este acum.

Poliţia Timiş a început ancheta, învinuindu-l de înşelăciune, iar Pinori riscă 15 ani de detenţie. Poliţiştii timişeni au strâns 13 plângeri penale, fiecare parte vătămată acuzându-l pe falsul ortoped de înşelăciune.

Un caz aparte este cel reclamat de tânăr care trebuia operat pentru o ruptură de ligament, însă, după intervenţia chirurgicală, i-a fost afectată capacitatea de muncă.