City Insurance, compania de asigurări care a intrat în faliment în 2021, a funcționat ca o schema prin care banii asiguraților intrau în conturile patronilor. Iar acest lucru a fost posibil cu ajutorul Autorității de Supraveghere Financiară care nu a făcut verificările ce se impuneau. Mai mult, compania refuza să plătească daunele în baza polițelor de asigurare, astfel că asigurații erau obligați să se adreseze justiției. Înainte de faliment, pe rolul instanțelor existau mii de procese deschise împotriva City Insurance.
Compania de asigurări City Insurance a funcționat sub forma unei scheme financiare prin care banii asiguraților intrau în conturile patronilor. Printre cei implicați se numără și cumnatul fostului premier Adrian Năstase. Este vorba despre Dan Odobescu, patronul firmei Vivendi International, care controla firma de asigurări. Sunt concluziile unei investigații jurnalistice, conform căreia această schemă ar fi fost stopată dacă reprezentanții ASF ar fi făcut verificările ce se impuneau și ar fi luat măsurile de rigoare.
Piața asigurărilor RCA se ridică la aproximativ un miliard de euro pe an, iar City Insurance a deținut aproape jumătate în 2020, cu un an înainte de faliment. Mai exact 43%, ceea ce înseamnă încasări de 430 de milioane de euro.
Povestea începe în 2017, când City Insurance a solicitat ASF să ia în considerare garanțiile de solvabilitate de 50 de milioane de euro, obținute printr-un împrumut de la o companie portugheză, Planar Lda, specializată în închirierea de echipament video. City Insurance a prezentat, celor de la ASF, documente conform cărora deținea un cont în banca elvețiană Axion SWISS Bank, în care a primit un împrumut de 50 de milioane de euro.
După ce ASF i-a acceptat garanțiile de solvabilitate, City Insurance și-a continuat activitatea, devenind lider pe piața polițelor de asigurări RCA. Deși deținea cele mai multe polițe, City refuza, însă, să achite și daunele stabilite în baza acestora.
Astfel, beneficiarii erau nevoiți să se adreseze instanței de judecată pentru a fi despăgubiți. iar dacă în 2017, anul în care a început schema cu împrumutul, pe rolul justiției se aflau 2.700 de dosare de daună, potrivit datelor interne ale City, procesele au crescut de 7 ori până în 2021, după cum se arată în investigația jurnalistică a celor de la Libertatea.
Cum s-a făcut împrumutul de la firma portugheză
Împrumutul de la firma portugheză s-a făcut prin Vivendi, firma proprietarului City, Dan Odobescu, cumnatul lui Adrian Năstase. În fapt, nici contul și nici banii nu existau, conform investigațiilor jurnalistice.
A fost un subterfugiu la care patronii firmei de asigurări au apelat pentru a scăpa de insolvență și pentru a continua activitatea. În următorii ani, din 2017 și până la momentul falimentului, în 2021, City Insurance a devenit lider pe piața asigurărilor RCA, în condițiile în care ASF n-a verificat tranzacția și nici ce hram poartă firma portugheză.
Mai mult, în vreme ce ASF închidea ochii, în perioada 2017-2021, până la faliment, City a raportat că a obținut împrumuturi, de la aceeași firmă portugheză, în valoare totală de 125 de milioane de euro, deși banii nu au ajuns în firmă.
Iar patronii City și cei care i-au ajutat și-au împărțit banii strânși din asigurări sub formă de dobânzi și prime de succes, după cum relatează Libertatea.
Schema prin care au fost scoși banii din City
Sub pretextul plății dobânzilor pentru împrumuturile primite, patronii firmei City Insurance au scos importante sume de bani din firmă. Suma de 90,3 milioane de lei au revenit Vivendi International (18,2 milioane de euro), iar 24,1 milioane de lei au fost achitate către Planar Lda (4,8 milioane de euro). Aceste sume plecate din City apar în raportul administratorului judiciar Casa de Insolvență Transilvania (CITR).
Documentele CITR indică faptul că reprezentanții City Insurance au plătit dobânzi reale în valoare de 23 de milioane de euro la credite false. În plus, au inventat și un „comision de succes” în valoare de 6,8 milioane de euro pe care l-au plătit unei firme, Invertis, care ar fi intermediat „împrumutul”.
În total, au fost scoase din firmă, sub formă de dobânzi și comision de succes, 30 de milioane de euro.
Invertis Sarl este o firmă înregistrată în Elveția, înființată în 2006, conform datelor de la Registrul Comerțului din Geneva, prezentate pe portalul Moneyhouse. Conform datelor oficiale, conducerea Invertis este asigurată de Florin Dima, asociat unic și administrator. Același Florin Dima controlează și firma Solexim SARL, căreia Dan Odobescu i-a transferat acțiunile Vivendi cu câteva zile înainte de declararea falimentului City.
Legătura dintre Florin Dima și serviciile secrete
Florin Dima este cetățean elvețian și a figurat în acționariatul companiei prin care Dan Odobescu controla City Insurance, Vivendi Internațional SRL, cu 5%, conform Hotnews. Ulterior, el s-a retras din acționariatul Vivendi. Dar la momentul încheierii contractului pentru obținerea împrumutului și plata comisionului de succes, pe 15 ianuarie 2017, Florin Dima figura ca acționar în ambele firme.
Despre Dima s-a scris că face parte dintr-un grup de interese susținut de foști ofițeri din serviciile secrete, conform Profit.ro. În 2007, Evenimentul Zilei arăta că deținea, printr-o companie din Elveția, Solexim SARL, 25% din societatea românească Ice Blink Consulting SRL. La Ice Blink, acționarul majoritar era Lucian Bădescu, fiul colonelului SRI Dumitru Bădescu, fost șef al Diviziunii de Contrainformații Economice.